Frankfurtski DAX30 je bil v torek dopoldne vreden le dobrih 5.100 točk, v petek pa je porasel do 5.746 točk. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 je bil v torek dopoldne vreden le dobrih 5.100 točk, v petek pa je porasel do 5.746 točk. Foto: Reuters
Kakšna bo prihodnost Appla po smrti Steva Jobsa? Delnice so kljub slovesu velikega vizionarja ohranile svojo vrednost, zdaj pa bo veliko odvisno od prodaje novega pametnega telefona iPhone 4S. Prvi podatki so spodbudni. AT & T je sporočil, da je v prvih 12 urah prodal več kot 200 tisoč novih Applovih mobilnikov. Po svetu bo novi iPhone na policah 14. oktobra. Poznavalci menijo, da bi lahko Apple v zadnjem letošnjem četrtletju prodal od 27 do 28 milijonov iPhonov. Foto: Reuters

Medtem ko so analitiki v povprečju napovedovali odprtje neto 58 tisoč delovnih mest, so delodajalci v resnici ponudili skoraj dvakrat več, natančno 103 tisoč, novih služb. Istočasno je ministrstvo za delo navzgor popravilo podatka za julij in avgust, tako da je bilo v obeh mesecih ustvarjenih 99 tisoč delovnih mest več od prvih podatkov. Seveda se nihče ne slepi, da to pomeni konec recesijskih groženj, ne nazadnje je rast delovnih mest še vedno prenizka, da bi se zniževala brezposelnost. Ameriško gospodarstvo mesečno potrebuje vsaj 125 tisoč novih delovnih mest, da se brezposelnost ne povečuje.

Urna postavka višja za štiri cente
Da je trg dela še vedno močno prizadet, kažejo naslednji podatki: povprečno trajanje brezposelnosti je doseglo rekordnih 40 tednov in pol, kar 45 odstotkov brezposelnih Američanov (to je 14 milijonov) pa je brez dela že vsaj šest mesecev. Če upoštevamo tiste ljudi, ki želijo delati, vendar so nehali iskati zaposlitev, in tiste, ki so zaposleni le za krajši delovni čas, znaša stopnja brezposelnosti 16,5 odstotka, potem ko je bila avgusta 16,2-odstotna. Svetla točka je urna postavka, ki je v primerjavi z avgustom porasla za štiri cente.

Fitch oklestil oceni Italije in Španije
Na Wall Streetu se je petkovo trgovanje prav zaradi novice o več kot 100 tisoč novih delovnih mestih začelo obetavno, vendar je bil konec pesimističen, potem ko je Fitch znižal bonitetno oceno Italije in Španije. Dow Jones je izgubil 0,18 odstotka, vseeno pa je bil teden pozitiven - Dow Jones je v petih dneh porasel za 1,7 odstotka. Zanimivo je, da je v torek dopoldne širši newyorški delniški indeks S & P 500 dosegel 1.164 točk, s čimer je bil za hip v medvedjem območju, saj je bil že 20 odstotkov pod letošnjim vrhom.

.

Dow Jones

11.103
Nasdaq2.479
DAX30

5.675

FTSE1005.303
FTSEurofirst 300947
Nikkei8.605
EUR/USD1,3385
USD/JPY76,84
EUR/CHF1,2406
Lahka nafta82,88 USD
Zlato1.637 USD
Euribor, 6-mesečni1,765 %


Bančne delnice v petek spet navzdol
Toda po torkovem jutranjem padcu so delnice občutno pridobivale, saj so vlagatelji začeli verjeti, da bo Evropska unija našla pravi načrt za rešitev finančnega sistema in zajezitev dolžniške krize. Zlasti banke so bile zaradi upanja, da bosta Belgija in Francija rešili banko Dexia, opazno na poti navzgor, toda zdaj bodo morali politiki preiti od besed k dejanjem, kajti, kot pravijo Američani, "talk is cheap". V petek so v New Yorku bančne delnice spet občutno padle. Tečaj delnice Morgan Stanleyja in Bank of Americe se je znižal za šest odstotkov.

Alcoa bo spet prva razkrila bilance
V prihodnjem tednu bodo prve ameriške korporacije že razkrile podatke o poslovanju v tretjem letošnjem četrtletju. V torek bo tradicionalno prva Alcoa, sledili bodo Pepsi, Google in JP Morgan. V zadnjem obdobju so analitiki močno navzdol popravili ocene o rasti dobičkov in nekateri se bojijo, da podjetja ne bodo dosegla niti teh znižanih pričakovanj. V prvem polletju sicer ni bilo razloga za skrb, saj so dobički občutno porasli, kar pa je tudi posledica krčenja stroškov.

Nov pozitiven teden v Ljubljani
Na Ljubljanski borzi zadnja dva tedna tečaji v povprečju naraščajo, toda promet je še vedno zelo nizek. Indeks SBI TOP je zadnji teden porasel za 1,23 odstotka, pri čemer so največ pridobile delnice Petrola (+3,73 %), Telekoma (2,44 %) in Krke (1,79 %). Tri odstotke so izgubile delnice Gorenja, nekoliko cenejše so delnice Mercatorja. "Ta teden smo v delniških knjigah zasledili, da je srbska družba Rodić M & B odprodala svoj delež v Mercatorju, kupila pa ga je družba Prvi faktor, ki je v lasti SID banke in Nove Ljubljanske banke," je povedal Andrej Zakotnik (GBD). Razloge za ta nakup je po njegovem mnenju težko iskati, je pa to "zagotovo zanimiv pojav".