Nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj poudarja, da bi bilo ekonomsko zelo napačno, če bi dovolili prelivanje avtocestnega denarja v tujino. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj poudarja, da bi bilo ekonomsko zelo napačno, če bi dovolili prelivanje avtocestnega denarja v tujino. Foto: MMC RTV SLO

Ko nekdo ocenjuje preteklost po današnjih kriterijih - to je temeljna napaka vseh preiskovalnih komisij.

Mirko Bandelj
Anton Anderlič
Anton Anderlič je predsednika seje Likarja obtožil ponarejanja dokumenta. Foto: MMC RTV SLO

Imam veliko prijateljev in znancev. Če gremo po vrsti, bi lahko prišla do ene 500.000.

Anton Anderlič, LDS
Rado Likar
Predsednik komisije Rado Likar (SDS) je prepričan, da je dokument dokaz o delitvi poslov mimo razpisov. Foto: MMC RTV SLO

Marsičesa se spomnim. Marsikaj pa sem tudi pozabil, verjemite - tako lažje spim.

Mirko Bandelj o svojem udejstvovanju v politiki

Poslanec LDS-a Anton Anderlič, ki na preiskovalni komisiji DZ-ja nastopa kot priča zaradi domnevne navzočnosti na spornem sestanku leta 2004, je predsednika preiskovalne komisije Rada Likarja (SDS) obtožil ponarejanja dokumenta. Likar je namreč na dokaznem zapisniku sestanka prečrtal cene v tolarjih in dopisal ceno v evrih, početje tega tipa pa je po Anderličevih besedah "kar v navadi v opozicijski stranki". Anderlič se zato do zapisnika ni hotel opredeliti, še več, Likarja je obtožil zavajanja javnosti s trditvami, da je poslanec LDS-a sodeloval na spornih sestankih, kjer so se sprejemali posli.

Z enakimi besedami se je poslanec odzval tudi pri seznanitvi z izjavo nekdanjega predsednika uprave Darsa Abdona Peklaja, da je bil Anderlič na spornem sestanku 26. avgusta 2004 prisoten, da mu je bil zapisnik ponujen v podpis, a ga je Anderlič zavrnil. Enako je po Peklajevih besedah storil tudi nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj, ki je pričal še pred Anderličem. Komisija na podlagi zapisnika tega sestanka - kjer naj bi bili predstavniki SCT-ja in vlade - sumi, da so bili takrat mimo vseh predpisov razdeljeni posli pri gradnji predorov Trojane in Šentvid.

Bandelj: Takega sestanka si ne znam predstavljati
Bandelj je bil pri večini vprašanj bolj kratkega spomina. Sestanka v takšni obliki se ne spomni, čudi ga tudi, da naj bi bil avgusta - takrat so namreč dopusti. Sicer dopušča možnost, da je "kje kdaj kakšno tako srečanje bilo", a sestanka na to temo si Bandelj ne zna predstavljati. Predsednika uprave SCT-ja Ivana Zidarja je sicer nekajkrat videl, z njim pa nima nobenih odnosov. Ko je Likar vztrajal z vprašanji o tem sestanku, je Bandelj odvrnil: "Če bi odgovoril enako kot Janković, bi se zgražali."

Ne spomni se niti, ali je bil na sestanku, kjer je po Likarjevih besedah takratni predsednik vlade Anton Rop izrazil željo, da se avtocesti program pospeši, da se predor Trojane odpre še pred volitvami leta 2004. Bandelj se konkretnega sestanka sicer ne spomni, je pa poudaril, da iz izkušenj ve, "da v letu županskih volitev se največ cest naredi".

"Zidarju so želeli nadomestiti izgubo Trojan"
Iz zapisnika sestanka je po Likarjevem prepričanju jasno razvidno, da naj bi SCT pridobil ponudbo za elektrostrojno opremo za predor Trojane za takratnih 4,8 milijarde slovenskih tolarjev oz. za dobrih 20 milijonov evrov, razliko do vrednosti 7,8 milijarde tolarjev oz. 12 milijonov evrov pa naj bi pridobil z aneksi, in sicer s pomočjo obrambnega ministrstva.

"Ker je posel za gradnjo predora Trojane pridobil italijanski Grassetto, je bil Zidarjev SCT takrat razburjen," pravi Likar in dodaja, da so očitno želeli nekateri Zidarju nekako nadomestiti izgubo posla, zato so "določili, da SCT dobi posel za gradnjo dvocevnega predora s polnim priključkom v Šentvidu in vključevalnim pasom v predoru na avtocestnem odseku Šentvid-Koseze."

"Profesionalec"
Bandelj je po zaslišanju povedal, da se današnja politika namesto z "realnimi problemi" ukvarja s preteklostjo ter pri tem uporablja današnje kriterije. To je za Bandlja popolnoma nesprejemljivo, saj zamegljuje kritičen zgodovinski odnos. O načinu zaslišanja pa je povedal, da ne glede na to, da je predsednik komisije Likar že tri leta v parlamentu, "je on le profesionalec".

Anderlič: Se bom sam obtožil?
Anderlič je po zaslišanju zatrdil, da je želel odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na predmet preiskave, in ne na tisto, kar bi rad predsednik komisije. "On bi rad, da se nekaj prizna, kar nima nobene zveze s stvarjo samo. Ali se bom sam obtožil ali kaj?" je bil do Likarja kritičen Anderlič, ki je tudi novinarjem zatrdil, da je bil na mnogih sestankih, na spornem pa ne.

Po koncu seje je Likar izpostavil, da se priče spomnijo vsega, razen tega sestanka in z njim povezanih dogodkov. Na naslednjo sejo bo po njegovih besedah vabljen tud Zidar.
Kuzman
in Božič nimata dobrega spomina
O sestaku so na prejšnjih sejah že zaslišali izvršnega direktorja nizkih gradenj v SCT-ju Roberta Kuzmana in nekdanjega prvega moža Darsa Janeza Božiča. Kuzman je dejal, da dopušča možnost, da je podpisal zabeležko sestanka med Darsom, SCT-jem in tedanjo vlado, ne ve pa, kdo je bil pobudnik sestanka, ki je potekal v enem izmed ljubljanskih lokalov. Božič je na drugi strani zatrdil, da se sestanka ne spomni.
Od ljudi, ki so že pričali pred komisijo, Bandelj pozna Božiča, Zimška in Debeljaka. Poimenoval jih je sveta trojica, ker "še na kavo ni nikoli šel vsak posebej". Z njimi naj bi kot generalni sekretar imel tudi največ opravka.

Ko nekdo ocenjuje preteklost po današnjih kriterijih - to je temeljna napaka vseh preiskovalnih komisij.

Mirko Bandelj

Imam veliko prijateljev in znancev. Če gremo po vrsti, bi lahko prišla do ene 500.000.

Anton Anderlič, LDS

Marsičesa se spomnim. Marsikaj pa sem tudi pozabil, verjemite - tako lažje spim.

Mirko Bandelj o svojem udejstvovanju v politiki