NKBM mora končati še nekaj regulatornih zavez, preden bo dokončno prešel v roke Apolla in EBRD-ja. Foto: BoBo
NKBM mora končati še nekaj regulatornih zavez, preden bo dokončno prešel v roke Apolla in EBRD-ja. Foto: BoBo

Portal Planet Siol ob tem piše, da bi se za Biserom Bidcom lahko skrivali tudi slovenski lastniki, kar so portalovi viri blizu Apolla zanikali, morebitni skriti lastniki pa naj bi skrbeli tudi enega izmed članov sveta Banke Slovenije. Ob tem dodajajo, da slovenski predpisi določajo, da mora imeti bodoči imetnik kvalificiranega deleža v NKBM-ju dobro ime, ustrezne sposobnosti in finančni položaj, ki ne bo ogrožal poslovanja banke. Biser Bidco pa je Apollo ustanovil z le 20.000 evri kapitala.

Banka Slovenije je sicer od Apolla že zahtevala razkritje poslovanja Bisera Bidca in strateški načrt za NKBM. Obe podjetji sta po besedah bančnega regulatorja njim in ECB-ju predložili tudi vso predpisano dokumentacijo, med njimi izpiske iz sodnega registra vseh relevantnih družb, ki so vključene v verigo upravljanja skupine, katere del bosta postala NKBM in Poštna banke Slovenije, ki bosta formalno združena na začetku junija.

Apollo in Biser Bidco sta predložila tudi vso predpisano dokumentacijo o članih upravljalnih organov obeh družb, med njimi tudi izpiske iz kazenskih in sodnih evidenc. V dokumentaciji so bili predstavljeni še postopki preverjanja izvora denarja in tudi vlagatelji skladov, katerih denar bo uporabljen tudi za nakup delnic NKBM-ja, so dodali. "Gre za legitimne vlagatelje, večinoma sklade: javne pokojninske sklade, pokojninske sklade podjetij in druge oblike skladov," so navedli regulatorji.

Kupec je tudi EBRD
Apollo drugo največjo državno banko prevzema skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). Še vedno pa čaka na formalni konec prodaje srbske banke KBM in umik s tamkajšnjega trga, ki je poleg pridobitve licence regulatorjev eden izmed pogojev za sklenitev prodaje. Ta bo končana z nakazilom kupnine Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je v imenu države prodajal konec leta 2013 v celoti podržavljeno banko.

Biser Bidco je sicer skupno podjetje Apolla in EBRD-ja, ustanovljeno z namenom prevzema NKBM-ja in slovenske podružnice banke Raiffeisen, ki jo je konec lanskega leta že kupil od avstrijskega Raiffeisen bank International.

NKBM v roke luksemburškega nabiralnika
NKBM v roke luksemburškega nabiralnika