Japonska vlada se je tudi v sredo odločila posredovati na deviznem trgu in oslabiti jen, potem ko je že v ponedeljek za to
Japonska vlada se je tudi v sredo odločila posredovati na deviznem trgu in oslabiti jen, potem ko je že v ponedeljek za to "operacijo", s katero želi pomagati domačim izvoznikom, namenila skoraj 100 milijard dolarjev. Za dolar je treba zdaj plačati 78 jenov. Foto: Reuters
Zlasti petodstoten padec Krkinih delnic je povzročil 3,6-odstotno znižanje indeksa SBI TOP, ki je v oktobru lepo pridobival in se od letošnjega dna odlepil za skoraj devet odstotkov. Foto: BoBo

Trgovanje na borzah ta teden spet ni primerno za tiste s slabim želodcem. Frankfurtski indeks DAX30 je že v ponedeljek padel za več kot tri odstotke, v torek je bil za trenutek še za dodatnih 6,2 odstotka pod izhodiščem (5.762 točk). Ob koncu dneva je bil minus petodstoten.

Atenam grozi bankrot
Frankfurt je tako v dveh dneh izgubil vse tisto, kar je pridobil prejšnji teden zaradi pričakovanj, da je bruseljski vrh res ponudil prave rešitve za končanje krize. V sredo je vendarle spet svetila zelena barva in DAX se je zvišal za več kot dva odstotka, na 5.965 točk. Ob grškem referendumu se zdaj spet pojavljajo dvomi, ali Aten ne čaka bankrot, če bodo volivci zavrnili nepopularne varčevalne ukrepe premierja Papandreuja. Kar 60 odstotkov Grkov ukrepe zavrača, kažejo raziskave.

Evro padel do 1,36 dolarja
Grške obveznice so v torek padle pod raven izpred bruseljskega vrha. Evro, ki je bil ob koncu prejšnjega tedna vreden skoraj 1,42 dolarja, se je v sredo vrtel okrog vrednosti 1,38 dolarja. Ker naj bi bila Evropska centralna banka prisiljena znižati obresti, je pričakovati nadaljnje padanje evropske valute.

Tudi New York globoko v rdečem
Newyorški Dow Jones (11.657 točk) je v torek izgubil dva odstotka in pol. Na slabo voljo so vplivali tudi sveži makroekonomski podatki iz največjih azijskih izvoznic, saj se je proizvodnja dejavnost oktobra upočasnila na najnižjo raven v skoraj treh letih. Wall Street je v sredo vendarle okreval. Zasebni sektor je oktobra ustvaril 110 tisoč novih delovnih mest, kar je bolje od napovedi. Dow Jones se je v prvi polovici dneva zvišal za okrog 200 točk.

Tečaji delnic v prvi kotaciji Lj. borze

INTEREUROPA

-0,00 %

1,139 EUR

LUKA KOPER

-0,00 %

9,60

NOVA KBM

-1,48 %

4,003

PETROL

-1,84 %

160,00

GORENJE

-2,61 %

5,60

TELEKOM

-3,75 %

61,60

MERCATOR

-3,89 %

168,10

KRKA

-4,98 %

51,12


Krka zdrsnila na 51 evrov
Na Ljubljanski borzi so posredniki po štirih prostih dneh spet trgovali, sunek navzdol pa je bil kar precejšen. Indeks SBI TOP (620 točk) je izgubil 3,60 odstotka, kar je tretji največji letošnji padec. Vseh šest delnic, ki sestavljajo ta indeks, se je pocenilo. Krkine delnice, ki so se zadnji mesec precej dobro držale, so ob 466 tisoč evrih prometa zdrsnile do 51 evrov, kar pomeni petodstotno pocenitev. Iz podjetja zadnje dni ni bilo posebnih novic, prav možno pa je, da je večji prodajalec že z enim večjim naročilom povzročil tolikšen padec.