Sedem pravnih oseb naj bi zagrešilo kazniva dejanja zlorabe trga finančnih instrumentov. Foto: EPA
Sedem pravnih oseb naj bi zagrešilo kazniva dejanja zlorabe trga finančnih instrumentov. Foto: EPA

Z Agencije za trg vrednostnih papirjev so sporočili, da je posebna delovna skupina, zadolžena za nadzor nad tržno manipulacijo, po večmesečnem spremljanju poslovanja sedmih pravnih oseb odkrila določene elemente, ki kažejo na obstoj kaznivih dejanj zlorabe trga finančnih instrumentov. Gre za drugi primer tovrstnih zlorab, ki jih je ATVP odkril v zadnjih dveh mesecih.

Neuradno naj bi šlo za ljudi, ki so povezani s pogodbo o finančnem inženiringu med štirimi družbami Staneta Valanta in Igorjem Bavčarjem o odkupu delnic Istrabenza. Sporazum, ki je bil podpisan marca lani, je predvideval, da bi Bavčarjeva Maksima do konca leta prevzela Istrabenz, vendar Bavčar zaradi finančne krize dogovora ni izpolnil.

Za kakšno zlorabo gre?
Kot zloraba trga finančnih instrumentov je sicer definirana tudi "sklenitev posla ali izdaja naročila za trgovanje, ki udeležencem trga da napačno ali zavajajočo predstavo glede ponudbe, povpraševanja ali cene finančnega instrumenta, ali s tem ena ali več povezanih oseb zagotovijo ceno enega ali več finančnih instrumentov na nenormalni ali umetni ravni", pravijo na ATVP-ju.

Na agenciji ob tem še dodajajo, da se za zlorabo šteje tudi "razširjanje napačnih ali zavajajočih informacij o finančnih instrumentih", pa tudi razširjanje govoric ter napačnih in zavajajočih novic po medijih, medmrežju ali na drug podoben način.

ATVP že sprožil ustrezne ukrepe
Zloraba trga finančnih instrumentov obenem predstavlja tudi hujšo kršitev zakona, saj ta kot prepovedano ravnanje zlorabe trga finančnih instrumentov navaja tržno manipulacijo in trgovanje na podlagi notranjih informacij. "Zaradi storjene tržne manipulacije v omenjenem primeru je ATVP v okviru svojih pristojnosti že sprožil ustrezne postopke proti kršitelcem," so še sporočili z agencije.