AUKN dvomi, da postopek prodaje deležev, ki ga imata obe banki v Mercatorju, poteka v dolgoročno korist bank in njunih delničarjev. Foto: BoBo
AUKN dvomi, da postopek prodaje deležev, ki ga imata obe banki v Mercatorju, poteka v dolgoročno korist bank in njunih delničarjev. Foto: BoBo
Dagmar Komar
AUKN z Dagmar Komar na čelu poziva banki v večinski državni lasti, naj pri prodaji deleža v Mercatorju ravnata še posebej skrbno. Foto: BoBo
Prihaja najboljši sosed?

AUKN namreč dvomi, da postopek prodaje deležev, ki ga imata obe banki, poteka v dolgoročno korist bank, njunih delničarjev in med njimi še posebej večinskega lastnika, torej države.

Zato so v agenciji na upravi in nadzorna sveta obeh bank v zvezi s postopkom prodajnih aktivnosti Mercatorja naslovili pismo, v katerih opominjajo na določena pričakovanja, ki jih ima agencija od organov vodenja in nadzora obeh bank v večinski lasti države. Kot so zapisali v AUKN-ju, pričakujejo, da bodo v bankah v vseh primerih, še posebej pa takšnih, ki imajo lahko večje finančne ali širše posledice na različnih področjih delovanja družbe, ravnali še posebej previdno, s poglobljeno in celovito presojo z vseh vidikov poslovanja družbe.

Zaveze kupca naj bodo zavarovane
AUKN pričakuje, da upravi in nadzorna sveta bank storijo vse, da je celoten postopek morebitne transakcije voden z največjo mero skrbnosti ter da so vse morebitne ali predvidene zaveze strateškega kupca paketa delnic zavarovane z ustreznimi instrumenti zavarovanja, predvsem z zadostnim finančnim jamstvom.

Agencija tudi pričakuje, da bo izvedena ustrezna ocena finančne stabilnosti in ocena tveganja strateškega kupca paketa delnic Mercatorja v luči realizacije nakupa svežnja delnic, da bo morebitna transakcija preverjena z vidika notranjih kontrol, z vidika upravljanja s tveganji, kakor tudi z vidika vseh preostalih določil sklepa o skrbnosti članov uprav in nadzornih svetov bank in hranilnic.

Transakcija naj bo popolnoma transparentna
Pričakuje tudi, da bo celovito zagotovljena in transparentno razkrita predvidena finančna konstrukcija transakcije, da bo glede na prej navedeno v morebitni sporazum vneseno tudi opozorilo o posledicah kršitve zakona o gospodarskih družbah. Agencija ob tem še opominja, da morajo v bankah pri izvedbi postopka prodaje upoštevati tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki zavezuje gospodarske družbe, v katerih ima država večinski delež oz. prevladujoč vpliv.

Prihaja najboljši sosed?