Nadzornike zanima bolj vsebina iz strateškega vidika. Foto: RTV SLO
Nadzornike zanima bolj vsebina iz strateškega vidika. Foto: RTV SLO
Janez Lotrič je tri dni po zadnji skupščini prodal svoje delnice v Petrolu. Foto: RTV SLO
Rezultati v prvi polovici poslovanja družbe so presegli pričakovanja. Foto: RTV SLO

Po pet ur trajajoči seji nadzornega sveta je njen predsednik Jože Zagožen dejal, da sklepa o tem, ali podpirajo podelitev razrešnice, še niso sprejeli.

Uprava naj bi skupščino načrtovala za september, vendar ima po zakonu o gospodarskih družbah časa za pridobitev razrešnice le še do konca avgusta. Zakon namreč določa, da mora biti zasedanje skupščine, na katerem ta odloča o uporabi bilančnega dobička in o razrešnici, v prvih osmih mesecih po koncu poslovnega leta.

Starina namesto Lotriča?
Predsednik uprave Janez Lotrič je na zadnji skupščini predlog o razrešnici umaknil z glasovanja, tri dni zatem pa prodal svoje delnice. Kot njegova naslednica se najpogosteje omenja Adriana Kosem Starina z ministrstva za gospodarstvo.

Prevelika zapravljivost?
Nadzorniki so razpravljali tudi o vsebini svetovalne študije, ki sta jih na zadnji skupščini 12. julija največja lastnika, Kapitalska družba in Odškodninska družba, zaradi prevelikih stroškov navedla kot razlog za nepodelitev razrešnice upravi. Petrol je namreč zapravil pol milijarde tolarjev za študijo bencinskih servisov v Italiji in za revizijsko družbo Deloitte in Touche za predpogodbo za posel, ki sploh ni bil sklenjen.

Seznanitev z odstopi
Nadzorni svet se je seznanil tudi z odstopom člana uprave Vladimirja Jančiča ter člana nadzornega sveta Mića Mrkaića. V Jančičevem primeru se bo nadzorni svet o nadaljnjih postopkih odločil po temeljitem pregledu njegove individualne pogodbe o zaposlitvi, časa za iskanje novega člana uprave pa imajo do 30. septembra, ko mu poteče funkcija. Če bo pri odstopu vztrajal tudi Mrkaić, bodo morali lastniki na izredni skupščini imenovati nadomestnega člana.

Rezultati presegli načrte
Na seji so obravnavali tudi polletne rezultate poslovanja družbe, ki so po Zagožnovih besedah dobri, saj presegajo načrte in rezultate v enakem obdobju lani. V prvi polovici leta je Petrol ustvaril 189,9 milijarde tolarjev čistih prihodkov od prodaje, kar je za 21 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček iz poslovanja je znašal štiri milijarde, čisti dobiček pa 4,1 milijarde tolajrev, kar je za 38 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.