Mićo Mrkaić ne pričakuje odstopa tudi nekaterih drugih članov sveta. Foto: RTV SLO
Mićo Mrkaić ne pričakuje odstopa tudi nekaterih drugih članov sveta. Foto: RTV SLO
Jože P. Damijan, podpredsednik strateškega sveta za gospodarstvo
Jože P. Damijan pravi, da bo o Mrkaićevem nasledniku več znanega po naslednji seji strateškega sveta. Foto: RTV SLO

Poleg tega je odstopil tudi kot član nadzornega sveta Petrola in skupščine Kapitalske družbe. Razlog za njegov odstop naj bi bila ugotovitev, da vlada ne načrtuje liberalnih reform v takem obsegu, kot bi bilo po njegovem prav. Finančni minister Andrej Bajuk se z njegovo oceno, da je vlada premalo liberalna, ne strinja.

Kot je še dejal, ne pričakuje, da bodo iz strateškega sveta za gospodarstvo izstopili tudi nekateri drugi člani. Z izstopom iz nadzornega sveta Petrola hoče dati tudi znamenje, da naj se država umakne iz gospodarstva, je dejal v intervjuju za časopis Finance. Za dodatna pojasnila Mrkaić po telefonu ni bil dosegljiv.

Janša se je seznanil z odstopom
Premier Janez Janša je prejel Mrkaićevo odstopno izjavo, strateški svet pa bo po mnenju vladnega tiskovnega predstavnika Valentina Hajdinjaka deloval nemoteno. Hajdinjak je še dodal, da so vsem znane Mrkaićeve izjave, da se namerava do konca leta zaposliti v Mednarodnem denarnem skladu, kar bi mu onemogočilo vodenje strateškega sveta.

Damijan: Odstop obžalujemo, a ga razumemo
Podpredsednik sveta Jože P. Damijan je za Multimedijski center dejal, da Mrkaićevo odločitev obžalujejo, vendar jo razumejo.

Sam ne bo odstopil, prav tako pa meni, da nima smisla, da bi še kdo drug. Glede Mrkaićevega naslednika je dejal, da je svet deloval brez težav, tudi ko je bil Mrkaić odsoten, da pa bo več jasnega po naslednji seji strateškega sveta.

Mrkaić je v intervjuju še dejal, da se mu zdi najprimernejši naslednik predsednik uprave Ljubljanske borze Marko Simoneti.

Damijan pa glede tega pravi, da je Simoneti primeren kandidat, da pa je tudi med člani sveta več primernih za to funkcijo.

Jože P. Damijan, podpredsednik strateškega sveta za gospodarstvo