Bodo morebitni kupci želeli prevzeti nase tveganje odškodninskih tožb? Foto: BoBo
Bodo morebitni kupci želeli prevzeti nase tveganje odškodninskih tožb? Foto: BoBo

Iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja so sporočili, da bodo odločbo agencije (AVK), ki so jo prejeli 30. oktobra, preučili in se na podlagi tega odločili glede nadaljnjih ukrepov.
AVK je v ponovljenem postopku ugotovil, da je Telekom Slovenije od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 zlorabljal prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja v Sloveniji.

To je po mnenju AVK-ja storil tako, da je operaterjem oz. spletnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL-ja s predhodnim zakupom ISDN-priključka od končnih uporabnikov. S tem je Telekom Slovenije kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Upravno sodišče je sicer že 18. novembra 2009 ugodilo tožbi Telekoma Slovenije in odločilo, da se odločba takratnega urada za varovanje konkurence in današnjega AVK-ja z dne 31. marca 2008 v delu, v katerem je bila ugotovljena kršitev, odpravi in da se zadeva v odpravljenem delu vrne v ponovni postopek. AVK pa je zdaj znova ugotovil kršitev.