Za največ denarne pomoči so zaprosili pri General Motorsu, kar 18 milijard dolarjev. Foto: EPA
Za največ denarne pomoči so zaprosili pri General Motorsu, kar 18 milijard dolarjev. Foto: EPA
Kriza avtomobilske industrije v ZDA se iz dneva v dan poglablja. Foto: EPA
Načrt za rešitev avtomobilske industrije

Tako imenovana Detroitska trojka, ki jo sestavljajo Chrysler, Ford in General Motors, je kongresu predstavila načrt, ki vključuje proizvodnjo varčnejših avtomobilov, predvsem hibridnih in električnih vozil, zniževanje stroškov delovne sile, zapiranje nerentabilnih tovarn, prodajo blagovnih znamk, ki prinašajo izgubo, in nižje plače vodstvenih delavcev. V skrajnem primeru so velikani napovedali tudi zmanjšanje obsega proizvodnje, krajšanje delovnega tedna, prisilne dopuste in morebitna odpuščanja.

Dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik poroča, da General Motors kongres prosi za 18 milijard dolarjev. Najmanj štiri milijarde bi potrebovali že do konca meseca, sicer avtomobilskemu velikanu resnično grozi propad. Ford upa na devet milijard dolarjev, Chrysler pa bi si želel sedem milijard dolarjev pomoči.

Huda kriza ameriške avtomobilske industrije
Ameriška avtomobilska industrija je zaradi finančne in gospodarske recesije zašla v hudo krizo. Poleg svetovne gospodarske krize ameriško avtomobilsko industrijo na rob potiskajo tudi počasno prilagajanje na spremenjene razmere na trgu, visoki stroški delovne sile in upad prodaje avtomobilov. Ford je novembra prodal za 31 odstotkov manj vozil kot isti mesec lani, prodaja pri General Motorsu je upadla za 41 odstotkov, najhuje pa je bilo pri Chryslerju, kjer je prodaja samo novembra padla kar za 47 odstotkov v primerjavi z novembrom prejšnje leto.

Trojica še ni na zeleni veji
Predsedniki uprav Rick Wagoner (General Motors), Alan Mullaly (Ford) in Robert Nordelli (Chrysler), ki jim je kongres naložil, da morajo predstaviti podroben načrt za pomoč avtomobilski industriji, če želijo prejeti zahtevanih 34 milijard dolarjev, bodo pred kongresnim in senatnim odborom za bančništvo znova pričali konec tedna.

Vsi trije so obljubili, da bodo delali za dolar na leto, če bo kongres odobril njihovo prošnjo za pomoč, pri Fordu pa obljubljajo tudi, da bodo prodali svojih pet letal in po potrebi tudi nekaj svojih hčerinskih podjetij, kot na primer švedski Volvo.

Veliki trije v Washington z avtomobili
Jeseničnikova še poroča, da so kritike kongresa na račun predsednikov uprav, da ob krizi zapravljajo preveč denarja za zasebna letala, naletele na plodna tla. Vsi trije so se namreč iz Detroita v Washington pripeljali z avtomobili.

B. T.

Načrt za rešitev avtomobilske industrije