Slovenski finančni minister meni, da je za Wolfowitza odstop najboljša rešitev. Foto: EPA
Slovenski finančni minister meni, da je za Wolfowitza odstop najboljša rešitev. Foto: EPA
Konference ABCDE se na Bledu udeležujejo predstavniki iz 80 držav. Foto: EPA
Posvet na Bledu

Slovenski finančni minister je na konferenci, ki jo Slovenija organizira skupaj s Svetovno banko, za Wolfowitza dejal, da bi bilo zanj najbolje, če bi odstopil. Wolfowitz bi se sicer moral udeležiti konference, a je obisk odpovedal, saj izvršni odbor banke v sredo še ni sprejel odločitve in bo razpravo nadaljeval.

Preiskovalni odbor banke je sklenil, da je Wolfowitz kršil etična pravila banke in odbor bi mu moral v sredo izreči nezaupnico, a zaradi močne politične kampanje v ZDA tega ni storil.

Slovenija v boju proti revščini
Konferenca o razvojni ekonomiji (ABCDE), se je začela z nagovorom Janeza Janše. Janša je poudaril, da je stroka uspešna, ko nerazvitim pomaga k napredku. Razvite države so se do leta 2012 zavezale prepoloviti stopnjo revščine na svetu, pri čemer bo po Janševih besedah Slovenija igrala pomembno vlogo. Delo pa nas po njegovem čaka tudi doma, čeprav so zdajšnja gibanja dobra.

450 udeležencev iz 80 držav se bo na treh plenarnih zasedanjih pogovarjalo o temi Zasebni sektor in razvoj. Na pomembnost zasebnega sektorja sta opozorila tako finančni minister Andrej Bajuk kot tudi višji podpredsednik Svetovne banke Francois Bourguignon, ki je dodal, da morajo vlade za razvoj tega sektorja ustvariti ustrezne razmere.

Zasedanja bodo spremljale številne delavnice in okrogle mize. Udeleženci prve današnje okrogle mize so se strinjali, da je dostop do finančnih sredstev, kot so bančni račun in posojila, pomemben mehanizem v boju proti revščini. Največje ovire pa so zahtevani visoki minimalni pologi, stroški vodenja računov in zahtevano premoženje za zavarovanje posojil, je v raziskavi ugotovila Svetovna banka.

Posvet na Bledu