Banka Koper bo dobila novo ime in novo poslovno strategijo. Foto: BoBo
Banka Koper bo dobila novo ime in novo poslovno strategijo. Foto: BoBo
Banka Koper bo le še Intesa Sanpaolo

Po besedah direktorja mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intese Sanpaolo Ignacia Jaquotota nameravajo svoj 7,7-odstotni tržni delež na slovenskem bančnem trgu v prihodnje še okrepiti. Vendar tega cilja ne želijo doseči s prevzemi, temveč z organsko rastjo, saj je to po njihovi oceni ceneje.

Predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda je ob tem zagotovil, da sedež Banke Koper ostaja v Kopru, osredotočili pa se bodo na poslovanje s prebivalstvom in malim gospodarstvom, upravljanje premoženja ter na poslovanje z velikimi podjetji in strukturirano financiranje (investicijsko bančništvo), katerega sedež pa se seli v Ljubljano.

Sledi lastniško "prestrukturiranje"
Pri tem kanijo 51 odstotkov Banke Koper prenesti na hrvaško hčer Privredno banko Zagreb (PBZ), italijanska "mama" pa bo v slovenski banki ohranila približno 48 odstotkov. Jaquotot je pojasnil, da gre s tem za združevanje najboljših praks hrvaške banke in tehnoloških znanj iz Slovenije, kar pa mora odobriti še bančni regulator.

Nadzorni svet banke je namere uprave in lastnikov potrdil že v ponedeljek, sledil bo sklic skupščine in drugi formalni postopki, ki naj bi bili po pričakovanjih Mirande sklenjeni konec novembra oz. v začetku decembra. Hkrati s tem nameravajo prenoviti mrežo poslovnih enot ter uvesti nove storitve upravljanja premoženja z izvajanjem svetovanja tako gospodinjstvom kot podjetjem v celotnem domačem omrežju.

Banka Koper bo le še Intesa Sanpaolo