Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da potrošniki banko, če so podražitve previsoke, tudi zamenjajo. Foto: BoBo
Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da potrošniki banko, če so podražitve previsoke, tudi zamenjajo. Foto: BoBo

Na zvezi so izračunali letne stroške bančnih storitev za "običajnega" uporabnika, v kar je vključenih šest mesečnih plačil z univerzalnim plačilnim nalogom, eno mesečno plačilo z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega so v izračun vključeni trije mesečni dvigi gotovine na bančnih avtomatih drugih bank in uporaba kartic z odloženim plačilom.

Letni stroški tovrstne "košarice" so se pri skoraj vseh bankah podražili. Svoje storitve so pocenile le Sparkasse, Poštna banka Slovenije in Delavska hranilnica. Zadnja je sicer najcenejša od vseh slovenskih bank, saj komitent na leto za opisano košarico storitev odšteje 50,54 evra. Druga najcenejša banka je Deželna banka Slovenije, kjer letni stroški za košarico storitev znašajo 114,58 evra.

Največ za košarico storitev zaračuna Sberbank banka, kjer na letni ravni košarica storitev stane 239 evrov. Sledita pa ji Nova KBM z 234,6 evra in Hypo Alpe-Adria Bank, kjer letni stroški košarice storitev znašajo 231,96 evra.

Pri spletnem bančništvu razlike manjše
Tudi pri uporabnikih spletnih bančnih storitev obstajajo znatne razlike med posameznimi bankami, ki pa so manjše kot pri običajnih storitvah. Na letni ravni je tudi pri košarici spletnih storitev najcenejša Delavska hranilnica, pri kateri bo komitent na leto za košarico storitev odštel 48,14 evra. Sledita ji Deželna banka Slovenije z 78,58 evra in BKS Bank AG z 81 evri letnih stroškov.

Najdražje tri banke na področju spletnega bančništva so NLB, Banka Koper in SKB banka, pri vseh treh bankah potrošnik na leto za košarico storitev odšteje okoli 114 evrov.

Na zvezi potrošnikov zato potrošnike pozivajo, naj preverijo cene storitev pri svoji banki in ugotovijo, katera izmed bank je zanje najugodnejša. Ob tem na zvezi potrošnike pozivajo tudi, da banko, če s podražitvami pretirava, tudi zamenjajo za ugodnejšega ponudnika.