V BS-ju banke pozivajo, naj začnejo čistiti svoj portfelj slabih posojil majhnim podjetjem. Foto: Reuters
V BS-ju banke pozivajo, naj začnejo čistiti svoj portfelj slabih posojil majhnim podjetjem. Foto: Reuters

V bančnem sistemu in na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) je bilo konec lanskega leta za nekaj manj kot devet milijard evrov slabih posojil (za skoraj pet milijard evrov na DUTB-ju, še za dobre štiri milijarde evrov pa v bankah). Od tega je v prestrukturiranju 5,12 milijarde evrov slabih posojil, ostalo predstavljajo posojila podjetjem, ki so že v stečaju, kažejo podatki Banke Slovenije.

Slabih posojil mikropodjetjem, majhnim in srednje velikim podjetjem je v bankah ostalo za 1,3 milijarde evrov, še za 990 milijonov evrov pa jih je na DUTB-ju. V osrednjem bančnem regulatorju so ob tem mnenja, da je pri terjatvah manjših podjetij potrebna zasebna iniciativa in da bi bilo treba oblikovati trg slabih terjatev, da bi se te izločile iz bilanc in prodale ali dale v upravljanje. Po navedbah Banke Slovenije (BS) je zanimanja za to med tujimi in tudi domačimi vlagatelji veliko.

Mala podjetja v petek tudi tema v DZ-ju
Banke morajo centralni banki sicer do sredine maja posredovati načrte zmanjševanja obsega slabih posojil. Banka Slovenije pa namerava bankam, kot je to storila že za velika, tudi za manjša podjetja pripraviti "algoritem" ravnanja s temi posojili. A tokrat bo potreben "industrijski" pristop, so dodali v BS-ju.

Prepričani so, da je za banke na tem področju veliko priložnosti in tiste, ki bodo obvladovale ta segment, bodo tudi preživele na trgu, so prepričani.

Na temo finančnega prestrukturiranja manjših podjetij bosta v petek na skupni seji razpravljala tudi odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko ter za gospodarstvo.