V Banki Slovenije menijo, da bo višja gospodarska rast tudi na račun dobrega stanja izvoznikov. Foto: BoBo
V Banki Slovenije menijo, da bo višja gospodarska rast tudi na račun dobrega stanja izvoznikov. Foto: BoBo
Banka Slovenije napoveduje rast
Banka Slovenija: BDP gor za 2,2 odstotka

Banka Slovenije je napoved za letošnje leto precej izboljšala. "Projekcije nakazujejo postopno oz. bolj enakomerno rast BDP-ja," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal vodja analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenija Aleš Delakorda.
Gospodarsko okrevanje bo spremljala nizka inflacija. Cene bodo letos po napovedi centralne banke v povprečju upadle za 0,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se inflacija spet vrnila, in sicer naj bi bila 1,1-odstotna, leta 2017 pa 1,4 odstotka.

To sklepajo na podlagi podatkov o osnovni inflaciji, očiščeni vplivov, ki močno nihajo v ceni, ki znaša med 0,5 odstotka in odstotkom. "Zato računamo, da je deflacija, ki jo beležimo v zadnjih mesecih, bolj prehodnega značaja," je dejal Delakorda.

Javni denar bo povečal BDP
Pri boljši napovedi BDP-ja so zelo pomembne tudi javne naložbe, ki so posledica črpanja denarja iz iztekajoče se finančne perspektive 2007-2013, ki jih je letos mogoče izkoristiti zadnje leto. "Dobro deluje tudi izvoz," je dodal Delakorda. Izvoz bo sicer še naprej motor okrevanja.
Zlasti zaradi zadolženosti zasebnega sektorja pa zasebne naložbe še vedno upadajo. "Se pa kopičijo dejavniki, ki nakazujejo bolj ugodno gibanje tudi slednjih," je napovedal. Med njimi je izpostavil čedalje večjo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti, kar nakazuje, da bodo morala podjetja začeti vlagati. Izboljšali so se tudi pogoji financiranja in z njimi ugodnejše obrestne mere za nova posojila.

Boljše tudi na trgu dela
Lanska ugodna gibanja so se prelila na trg dela. Povečalo se je predvsem agencijsko zaposlovanje, katerega slabost je, da ne vemo, v katerih sektorjih in za koliko časa, v predelovalnih dejavnostih oz. izvoznem sektorju pa se zvišujejo plače.

To bi se lahko, a se še ni prelilo v večjo porabo gospodinjstev. Po Delakordovih besedah se to še ni zgodilo zaradi večje brezposelnosti in ker gospodinjstva še vedno varčujejo bolj kot v preteklosti. Presežek tekočega računa nastaja predvsem v izvoznem sektorju. Ta pa bo ohranjal podobne rasti kot lani, nekje pri okoli šestih odstotkih BDP-ja, je še povedal.

Optimistične napovedi tudi za prihodnji dve leti
V Banki Slovenije v prihodnjem letu napovedujejo 1,8-odstotno rast, kar je tako kot v jesenski napovedi, leta 2017 pa naj bi ta dosegla dva odstotka.

Optimistične gospodarske napovedi za Slovenijo v zadnjem času prihajajo tudi iz drugih domačih in mednarodnih institucij. Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v konec marca objavljeni spomladanski napovedi za letos napovedal 2,4-odstotno gospodarsko rast, za leto 2016 dvoodstotno in za leto 2017 2,1-odstotno.

Mednarodni denarni sklad je sredi februarja napovedal, da bo Slovenija letos dosegla 1,9-odstotno, prihodnje leto pa 1,7-odstotno rast.

Banka Slovenije napoveduje rast
Banka Slovenija: BDP gor za 2,2 odstotka