Banka Slovenije za letos napoveduje zmerno gospodarsko rast. Foto: MMC RTV SLO
Banka Slovenije za letos napoveduje zmerno gospodarsko rast. Foto: MMC RTV SLO
Brezposelnost
Zaposlenost se bo po napovedih Banke Slovenije letos še nekoliko znižala, se prihodnje leto umirila in šele leta 2013 lahko pričakujemo zmanjšanje brezposelnosti ter naraščanje zaposlenosti. Foto: BoBo

Banka Slovenije v svojem predstavljenem poročilu o cenovni stabilnosti za letos napoveduje Sloveniji gospodarsko rast za 1,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od lanske jesenske napovedi. Leta 2012 naj bi se rast pospešila na 2,7 odstotka in leto pozneje na 3,1 odstotka.

Domača poraba bo zaostajala za rastjo bruto domačega proizvoda (BDP), je povedal direktor analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Damjan Kozamernik. Po drugi strani so napovedi glede tujega povpraševanja ugodnejše - letos naj bi se namreč to povečalo za sedem in prihodnje leto za šest odstotkov.

Gospodarska rast ne bo zadoščala za zmanjšanje brezposelnosti
Napovedana gospodarska rast sicer ne bo zadoščala za zmanjšanje brezposelnosti. Kot je dejal Kozamernik, naj bi se zaposlenost letos še nekoliko znižala, se prihodnje leto umirila in šele leta 2013 lahko pričakujemo zmanjšanje brezposelnosti ter naraščanje zaposlenosti. Najugodnejši položaj je trenutno v izvozno usmerjenih panogah, najmanj ugoden pa v gradbeništvu.

Povprečna letna inflacija, ki bo letos po napovedih centralne banke znašala 2,7 odstotka, se bo v letu 2012 znižala na 2,3 odstotka in se leta 2013 znižala pod dva odstotka, je še povedal Kozamernik. Napovedi temeljijo na ocenah, da bodo cene nafte letos v povprečju znašale okoli 110 dolarjev za 159-litrski sod.

Kranjec: Imamo velik proračunski primanjkljaj
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je ob tem dejal, da je uresničitev predstavljenih številk odvisna od gibanja cen surovin in energentov na svetovnih trgih, deloma pa tudi od naših ekonomsko-političnih ukrepov, od dogajanja na trgu dela in gibanja stroškov in plač. Makroekonomska neravnovesja so namreč še vedno prisotna, imamo pa tudi velik proračunski primanjkljaj, ki se bo moral zmanjšati, pa tudi naložbe so trenutno na zelo nizki ravni. Zato je odločilna vloga ekonomske politike, da bo s svojimi ukrepi znižala primanjkljaj javnega sektorja in omogočila povečanje investicij.