Po mnenju Banke Slovenije bo BDP padal tudi prihodnje leto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Po mnenju Banke Slovenije bo BDP padal tudi prihodnje leto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V slovenski osrednji banki so s tem sledili Uradu RS-a za makroekonomske analize in razvoj (Umar), vendar so njene napovedi še nekoliko bolj pesimistične. Umar namreč za letos napoveduje 2,4-odstotno krčenje BDP-ja, za prihodnje leto pa 0,8-odstotno.

Banka Slovenije je bila aprila nekoliko bolj optimistična, saj je za letos napovedovala krčenje BDP-ja za 1,9 odstotka, za prihodnje leto pa celo 0,5-odstotno rast.

Za leto 2015 je osrednja finančna institucija bolj optimistična kot Umar. Sloveniji namreč napoveduje 1,4-odstotno rast, medtem ko urad pričakuje rast zgolj v višini 0,4 odstotka.

Slovenija lahko sama reši težave
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je glede morebitnega najhujšega scenarija pri rezultatih stresnih testov in skrbnih pregledov bank povedal, da še vedno obstaja možnost, da Slovenija težave reši sama. Vendar je to odvisno od vrednosti terjatev in časovne dinamike pri prenosu na t.i. slabo banko.

Jazbec je na tiskovni konferenci ob predstavitvi najnovejših gospodarskih napovedi tudi povedal, da je "objava rezultatov stresnih testov in skrbnih pregledov aktive banke še vedno načrtovana za konec novembra".

Kakršni koli zaključki pred rezultati omenjenih dejavnosti v bankah so špekulacije," je povedal Jazbec. Povedal je, da pogovori ves čas potekajo tako z Evropsko komisijo kot z Evropsko centralno banko (ECB).

"Ključno je tudi to, kaj se bo dogajalo z gospodarstvom v vmesnem času in kako bodo delovali ukrepi za zagon rasti," je še dejal. Z zaustavitvijo padanja gospodarske dejavnosti ali z zagonom rasti bo možnost za vračanje javnega dolga večja. Če te možnosti država ne bo hitro izkoristila, pa je možna tudi potreba po širši finančni pomoči. Jazbec je zato danes ponovil, da je bistveno ukrepanje v prihodnjih tednih.

Odločitev za pomoč pa po njegovih besedah ne bo samo ekonomska, ampak predvsem politična, in je v veliki meri odvisna od zaupanja finančnih trgov v Slovenijo. Ukrepi v zadnjih mesecih so namenjeni temu, da se vlagatelje prepriča, da lahko Slovenija na pregleden in verodostojen način ureja svoje težave.