Umar napoveduje gospodarsko rast šele leta 2015. Na sliki direktor Umarja Boštjan Vasle. Foto: BoBo
Umar napoveduje gospodarsko rast šele leta 2015. Na sliki direktor Umarja Boštjan Vasle. Foto: BoBo

Napoved je enaka junijski. Tako naj bi se BDP leta 2014 znižal za 0,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke slabše od poletne napovedi. Rast naj bi dosegli šele leta 2015, in sicer 0,4-odstotno.

Direktor Umarja Boštjan Vasle je sicer izpostavil nekoliko boljše razmere v mednarodnem okolju. Prvič po daljšem času lahko namreč pričakujemo, da bodo impulzi iz trgovinskih partneric za Slovenijo pozitivni, je dejal.

Med negativnimi dejavniki za gibanje BDP-ja je izpostavil sanacijo bančnega sistema in fiskalno konsolidacijo. Prišlo je do zamika pri sanaciji finančnega in bančnega sistema, kreditna aktivnost pa se bo tudi letos skrčila. V naslednjem letu bodo ta gibanja po pričakovanjih Umarja še vedno negativna, vendar nekoliko manj. Proti koncu leta 2014 pa naj bi se krčenje po besedah Vasleta predvidoma ustavilo.

Kot je spomnil direktor, so na Umarju ves čas zagovarjali stališče, da je javnofinančna konsolidacija nujna, hkrat pa so opozarjali, da javnih financ ni še nobeni državi uspelo konsolidirati tako, da bi že istega leta imeli pozitivne učinke na gospodarsko dejavnost in trg dela.

Izvoz raste, vendar tudi trpi
Izvoz naj bi se letos povečal za približno dva odstotka, naslednje leto pa za približno tri odstotke. A tudi izvozni del gospodarstva trpi zaradi nekaterih težav v domačem okolju, predvsem zaradi sanacije bank, je poudaril Vasle. Domača poraba se ob tem še naprej krči.

Slovensko gospodarstvo se je lani po revidirani oceni skrčilo za 2,5 odstotka. V drugem četrtletju letos se je BDP na letni ravni znižal za 1,7 odstotka, v prvem trimesečju pa za 4,8 odstotka. Skupaj se je v prvi polovici letošnjega leta zmanjšal za 3,2 odstotka.

Tudi mednarodne ustanove Sloveniji za letos napovedujejo padec BDP-ja, in sicer v višini od dveh do 2,5 odstotka, njihova pričakovanja pa se precej razlikujejo za prihodnje leto. Segajo vse od skoraj enoodstotnega upada pa vse do 1,5-odstotne rasti.