Največja domača banka in velika prejemnica davkoplačevalskega denarja. Foto: MMC RTV SLO
Največja domača banka in velika prejemnica davkoplačevalskega denarja. Foto: MMC RTV SLO

To je potrdil prvi mož banke Božo Jaševič na seji odbora za finance v državnem zboru, ki jo je zahteval predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Ta je prepričan, da je za slabo stanje NLB-ja in drugih bank kriva Banka Slovenije. Če bi nadzirala njihovo delo, bi lahko omejila sporna posojila za menedžerske prevzeme, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec. Banka Slovenije bi lahko kot regulator izdala opozorilo o nepravilnostih, odvzela licenco takratnim članom uprave bank ali vsaj prepovedala kreditiranje posameznih družb, meni Radovan Žerjav: "Banke opozarjamo, banke se opozarja, banka Slovenije od bank pričakuje … Skratka, vedelo se je za stvari, ki se dogajajo."

Nadzor je bil, ukrepi izdani, a jih javnosti po zakonu ne smemo razkriti, se zagovarja guverner Marko Kranjec: "Takrat sem povedal, da je devet odredb od 300 ukrepov izdanih. To je samo vrh ukrepanja. Vse preostalo pa gre postopoma, ker mi ne moremo iti na banke z macolo po glavi."

Bo pa - ne sicer z macolo - država najbrž zelo kmalu po žepu udarila davkoplačevalce. Naša največja banka ima - predvsem na račun kreditiranja tajkunov - kar za milijardo evrov slabih posojil in ta znesek se bo po besedah prvega moža NLB-ja letos še povečal. Banka Slovenije je zato izdala ukrep, da mora NLB svojo kapitalsko ustreznost okrepiti.

Predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič na novinarsko vprašanje, "ali torej do konca leta dokapitalizacija zagotovo bo", odgovarja: "Torej, v skladu z ukrepom mora biti." Čeprav se zdi, da bomo vnovič prav davkoplačevalci reševali našo največjo banko, pa njen prvi mož o znižanju regresov zaposlenim ne razmišlja. "Govoriti zdaj, ali bomo pristopili k temu, je preuranjeno. To bomo ocenjevali prihodnje leto." Da se torej naslednje leto ne bomo znova čudili visokim regresom. Odgovor je namreč znan že danes.