NLB bi ob zahtevi BS-ja po dvigu temeljnega kapitala potreboval svežo finančno injekcijo. Foto: MMC RTV SLO
NLB bi ob zahtevi BS-ja po dvigu temeljnega kapitala potreboval svežo finančno injekcijo. Foto: MMC RTV SLO

V Banki Slovenije (BS) naj bi v kratkem zahtevali dvig temeljnega kapitala, kar pomeni, da bi NLB potreboval še 250 milijonov evrov, pišejo Finance. Na vprašanje, ali res nameravajo od bank zahtevati dvig temeljnega kapitala po portugalskem vzoru, v BS-ju niso želeli neposredno odgovoriti.

Je pa guverner Marko Kranjec v zadnjih mesecih večkrat omenjal, da so slovenske banke, zlasti NLB, kapitalsko podhranjene in da bodo potrebovale nove dokapitalizacije.

Zahteva BS-ja bi za NLB pomenila od 150 do 250 milijonov evrov. Če bi BS zahteval dvig količnika Core Tier 1, bi za NLB to pomenilo, da bi potreboval 250 milijonov evrov svežega kapitala, če banki uspe dobro prodati Banko Celje, pa okoli 150 milijonov evrov.

A skrbni pregled Banke Celje dela le francoska Societe Generale, ki ima v lasti že SKB in je za celjsko banko neuradno pripravljena odšteti okoli 300 milijonov evrov.
Dokapitalizacija priložnost za KBC?
Na ministrstvu in agenciji za upravljanje kapitalskih naložb sicer niso odgovorili, ali bi sodelovali v novi dokapitalizaciji. Neuradno kroži več informacij o tem, od kje bi prišel sveži denar za NLB.

Tako naj Evropska komisija državi nove dokapitalizacije NLB-ja ne bi dovolila (zaradi pravil o državni pomoči je morala država že za zadnjo dokapitalizacijo dobiti dovoljenje Bruslja), kar naj bi zlobirali prav v KBC-ju, poleg tega pa naj bi sodelovanje v zadnji dokapitalizaciji nakazovalo, da Belgijci svojega deleža v banki ne želijo zares prodati.

Druga informacija je, da naj bi v NLB vstopil investicijski sklad Goldman Sachsa, ki naj bi bil do Slovenije prijateljski. Svetovalec ministra Franca Križaniča Žiga Čebulj je vodji Goldman Sachsa, ki je pristojen za območje, kamor sodi tudi Slovenija, Alexsandru Dibeliusu sicer pred meseci kot podaril smučke, Dibelius pa je bil konec aprila tudi v Sloveniji.

Goldman Sachs se je za NLB zanimal že lani, vladi je takrat menda poslal tudi uradno ponudbo "s precejšnjo prevzemno premijo". V poslu naj bi sodelovale tudi nekatere druge investicijske banke.
Goldman Sachs naj bi delnice NLB-ja po dokapitalizaciji prodal KBC-ju, o čemer naj bi se Američani s KBC-jem že dogovarjali, Belgijci pa bi tako NLB lahko prevzeli. Dokončni dogovor naj bi bil dosežen na začetku junija. V KBC-ju o tem ne želijo govoriti.