NLB bi izgubo, predvideno po scenariju, lahko pokril iz zadržanih dobičkov. Foto: BoBo
NLB bi izgubo, predvideno po scenariju, lahko pokril iz zadržanih dobičkov. Foto: BoBo
25 evropskih bank ni kapitalsko ustreznih
NLB in NKBM na testu padli, a ne prehudo
NLB in NKBM nas za zdaj ne bosta spet "stresli"

Rezultati obremenitvenih testov bank so za naše banke pričakovani, ker smo jih obilno dokapitalizirali, bosta lahko NLB in NKBM primanjkljaj pokrili iz zadržanih dobičkov, je skupno sporočilo finančnega ministra Dušana Mramorja, dveh nekdanjih finančnih ministrov Janeza Šušteršiča in Franceta Križaniča in tudi predsednika združenja slovenskih bank Franceta Arharja. Prav tako prikimavajo guvernerju Banke Slovenije, da mora sanaciji domačih bank slediti prestrukturiranje gospodarstva.

.
Če bi bili rezultati skupnih stresnih testov evropskih bank za naše slabši, bi bilo z našimi bankami nekaj zares hudo narobe, saj smo jih po lanskih stresnih testih obilno že dokapitalizirali, se je takoj po tiskovni konferenci ECB-ja odzval prvi mož Združenja slovenskih bank France Arhar.

"Ob taki kapitalski ustreznosti, kot jo imata navedeni banki, v nadaljevanju ne bi smeli imeti težav, če ta poslovna politika in dnevna praksa ne bosta bistveno drugačni," je dejal Arhar. Podobno ocenjuje tudi Križanič. "Tisto, kar je pomembno, je pa seveda vprašanje, kakšen bi bil to neugoden scenarij. Brez dvoma je to morda nova recesija, tako da je treba voditi ustrezno ekonomsko politiko, da do take recesije ne pride," je ocenil.

"Proces gospodarskega prestrukturiranja poteka zelo počasi. Tu je cela vrsta zamud in zaradi teh zamud se zelo malo dogaja v teh podjetjih, ki bi morala biti prestrukturirana," pa meni Šušteršič.

Dokapitalizacija bank le prvi korak
Tudi na Gospodarski zbornici Slovenije se strinjajo z oceno, da mora sanaciji bank slediti prestrukturiranje gospodarstva, saj brez gospodarske rasti sanacija bank in gospodarstva ne bo uspešna. Zato opozarjajo, da z dodatnimi obremenitvami, ki jih za gospodarstvo predvideva rebalans proračuna, in slabimi napovedmi za Evropsko unijo obstaja verjetnost, da gospodarska politika vlade oziroma države ne bo šla v smeri gospodarske rasti.

Z ministrstva za finance pa v pisnem odzivu pravijo, da bo javno razkritje bilanc evropskih bank prispevalo k večji preglednosti poslovanja bank in pomiritvi finančnih trgov. In ključno - za pokrivanje izkazanih manjših primanjkljajev NLB-ja in NKBM-ja ne bo potrebnih dodatnih dokapitalizacij ali pokrivanja teh iz državne blagajne.

25 evropskih bank ni kapitalsko ustreznih
NLB in NKBM na testu padli, a ne prehudo
NLB in NKBM nas za zdaj ne bosta spet "stresli"