Delavci vplivov insolventnosti še ne čutije, saj so plače dobili, tako pa naj bi bilo tudi prihodnji mesec. Foto: MMC RTV SLO
Delavci vplivov insolventnosti še ne čutije, saj so plače dobili, tako pa naj bi bilo tudi prihodnji mesec. Foto: MMC RTV SLO
Dobavitelji dvigujejo roke od Merkurja

Merkurjeva razglasitev plačilne nesposobnosti že ima posledice, saj so nekateri od 1.500 dobaviteljev poslovanje s trgovcem iz Naklega že ustavili.

Rešitev? Banke naj postanejo lastnice
Merkur naj zmanjša naložbe, banke pa naj postanejo lastnice družbe, je o mogočih rešitvah družbe za TV Slovenija dejal ekonomist Maks Tajnikar.

Družba naj bi imela po neuradnih podatkih 18 bank upnic. Med njimi je zagotovo NLB, ki pa bo o svoji vlogi in morebitnem sodelovanju pri dokapitalizaciji odločal, ko bo prejel načrt finančne reorganizacije, je dejal prvi mož NLB-ja Božo Jašovič.

Lastniki Merkurja še molčijo
Banke bodo del terjatev morale spremeniti v trajni kapital, druge rešitve ne vidim, je Tajnikar povedal novinarki Lidiji Pak iz TV Slovenija in dodal, da je "taka zamenjava neke oblike dokapitalizacija" in da ne gre pričakovati, da bi obstoječi lastniki v družbo vlagali večje vsote. V Savi, ki je druga največja lastnica Merkurja, in v Perutnini Ptuj, ki ima prav tako delež trgovca iz Naklega, dogajanj v Merkurju za zdaj ne komentirajo.

Plače za zdaj so
Kaj sklep o insolventnosti pomeni za delavce, še ni znano. Predsednica sinidkata v Merkurju je dejala, da za zdaj vpliva na položaj delavcev nima, saj so ti plače prejeli, obljubili pa so jim tudi, da tudi prihodnji mesec težav ne bo. Kljub vsemu so delavci zaskrbljeni, saj ne vedo, kaj se bo zgodilo, če prisilna poravnava ne uspe in bo šla družba v stečaj.

Dobavitelji dvigujejo roke od Merkurja