Postopek prodaje Cimosa naj bi bil končan predvidoma do konca prihodnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Postopek prodaje Cimosa naj bi bil končan predvidoma do konca prihodnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Prisilna poravnava Cimosa potrjena

Kot so sporočili z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so predčasno sklenitev prisilne poravnave z oddanimi glasovi potrdili Abanka, DUTB, Gorenjska banka, Mednarodna finančna korporacija (IFC), NKBM, NLB, SID banka in država.

Omenjeni deležniki s svojimi upniškimi deleži predstavljajo približno 93 odstotkov vseh glasov v razredu zavarovanih in približno 83 odstotkov med nezavarovanimi, so še sporočili iz DUTB-ja.

DUTB največji lastnik
Našteti so pristopili tudi k vpisu in vplačilu novih delnic s prenosom svojih terjatev na družbo, pri čemer bo po novem največji posamični lastnik DUTB s približno 46 odstotki, država bo imela četrtinski delež, na tretjem mestu pa bo z devetimi odstotki Nova Ljubljanska banka (NLB). V Cimosu in na DUTB-ju pričakujejo, da bo postopek prisilne poravnave formalno končan najpozneje v prvih dnevih maja.

"Zelo uspešen proces prisilne poravnave"
Vodja upravljanja terjatev in prestrukturiranja na DUTB-ju Janne Harjunpää je dejal, da se z glasovanjem največjih upnikov tudi praktično končuje zelo uspešen proces prisilne poravnave Cimosa, ki je bil sprožen na pobudo DUTB-ja in naštetih finančnih institucij ter države.

"Vsi smo verjeli v uspeh projekta in Cimos vsestransko podpirali med njegovim izvajanjem. Družba je tako zdaj vzorčni primer uspešno končanega finančnega prestrukturiranja. Ob tem smo s skupnimi močmi naredili pomembne korake tudi v poslovni stabilizaciji skupine," je zatrdil.

V DUTB-ju so še sporočili, da sledi prodaja Cimosa v odprtem, preglednem in strokovno podprtem postopku, v katerem bodo svetovali strokovnjaki družbe Ernst & Young, ki so jih ključni novi lastniki izbrali soglasno.

Postopek prodaje Cimosa naj bi bil končan predvidoma do konca prihodnjega leta.

Skupna vrednost terjatev 381,7 milijona evrov
Cimos je v prisilni poravnavi od maja lani, sodišče pa je postopek uvedlo na predlog DUTB-ja in največjih bank upnic. Predlog finančne sanacije predvideva ali 40-odstotno poplačilo navadnih finančnih terjatev in spremembo pogojev plačila zavarovanih terjatev ali pa pretvorbo tako navadnih kot zavarovalnih finančnih terjatev v kapital.

Skupna vrednost priznanih in verjetno izkazanih terjatev v prisilni poravnavi je bila nekaj manj kot 381,7 milijona evrov.

Zaključek postopka prisilne poravnave bo končno omogočil Cimosu, da zadiha in se posveti iskanju novih poslov. V zadnjem obdobju od razglasitve prisilne poravnave so se namreč ukvarjali predvsem s prodajo hčerinskih družb ter poplačilom obveznosti do dobaviteljev.

Prisilna poravnava Cimosa potrjena