V koprskem koncernu so začeli izvajati ukrepe za prestrukturiranje. Foto: BoBo
V koprskem koncernu so začeli izvajati ukrepe za prestrukturiranje. Foto: BoBo

O odpuščanjih uradno ni znano nič. Vodstvo Cimosa naj bi se s sindikati decembra dogovorilo, da te teme ne bodo komentirali. Neuradno pa: med desetimi delavci naj bi bilo nekaj takih, ki so dobili odpoved iz krivdnih razlogov. Sindikati so s tem seznanjeni, a naj bi se z upravo o tem pogovarjali jutri. Po njihovem mnenju namreč vse odpovedi niso v skladu z dogovori.

Da namerava odpuščati, je vodstvo Cimosa napovedalo ob predložitvi načrta za finančno prestrukturiranje družbe. Ta bo podlaga za poslovno reorganizacijo družbe, ki je od lanskega junija v prisilni poravnavi in se je za las izognila stečaju. Računajo, da bodo reorganizacijo končali do konca leta.

Medtem je Cimos dobil nekaj manj kot 40 milijonov evrov svežega denarja in poravnal dogovorjen del obveznosti vsem dobaviteljem, ki so podpisali predlog poplačila nezavarovanih poslovnih terjatev upnikov. Stečajni upravitelj je pred dnevi objavil popravljen seznam navadnih finančnih terjatev; upnicam Cimosa priznava 148 milijonov evrov terjatev. Prisilna poravnava naj bi bila končana aprila, ko naj bi glavne upnice, banke in država postale lastnice Cimosa.

Da je načrt realen, je prepričan Janez Gradišek, ki mu je sodišče ob koncu leta dalo soglasje k imenovanju za začasnega predsednika uprave Cimosa, in sicer za največ štiri mesece.