Bavčar naj bi imel sredi lanskega leta v NLB-ju deponirana sredstva v višini 2,4 milijona evrov. Znesek je višji od vsote vseh Bavčarjevih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenzovo upravo. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar naj bi imel sredi lanskega leta v NLB-ju deponirana sredstva v višini 2,4 milijona evrov. Znesek je višji od vsote vseh Bavčarjevih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenzovo upravo. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Koliko denarja naj bi Bavčar spravil v žep? 95, 30 ali tri milijone evrov? Foto: MMC RTV SLO
Bavčar: Moji računi so transparentni

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je potrdil, da ima na računih NLB-ja tri milijone evrov. Vztraja pa, da Istrabenzovo premoženje ni bilo nikoli zlorabljeno.

"Ta vsota drži, seveda ta vsota je velika, tega se zavedam, vendar posel je zakonit. Moji računi so čisti, vsote, o katerih govorimo, so velike, vendar morate vedeti, da so zakonite. Denar sem dobil kot nadomestilo za prodajo opcij, ki sem jih imel," je za TV Dnevnik povedal Bavčar.

"Mene je ovadil Zoran Janković skupaj s svojim sinom"
Pravi, da ima pri NLB-ju en sam bančni račun, svoje dohodke pa prijavlja davčni službi. Policija po njegovih besedah zato ni nič odkrila, ampak je lani samo pregledala bančne izpiske, je za TV Slovenija poročal Matej Hlebš.

"Noben evro, ki je bil uporabljen za Istrabenzova podjetja, ni bil uporabljen za lastninjenje Istrabenza," je zagotovil Bavčar in znova opozoril: "Ta proces je od samega začetka političen, mene je ovadil Zoran Janković skupaj s svojim sinom."

Časopis Dnevnik je v petek poročal, da so kriminalisti v preiskavi sumov kaznivih dejanj v zadevi Istrabenz na računih Bavčarja pri NLB-ju našli skoraj tri milijone evrov. Bavčar naj bi imel sredi lanskega leta v NLB-ju deponirana sredstva v višini 2,4 milijona evrov. Znesek je višji od vsote vseh Bavčarjevih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenzovo upravo, piše časopis, ki se sklicuje na dokumente, pridobljene v uredništvu.

Bavčar od januarja ne more prosto razpolagati z denarjem
Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je imel po trditvah časopisa Dnevnik na tekočem računu v NLB-ju še maja lani tudi približno 436.000 evrov, z denarjem, ki ga ima v NLB-ju, pa ne more prosto razpolagati od januarja letos. Okrožno sodišče je namreč NLB-ju odredilo, da Bavčarju ali komur koli od njegovih pooblaščencev odreče izplačilo do višine 21,68 milijona evrov. Tolikšna je po ugotovitvah kriminalistov znašala protipravno pridobljena premoženjska korist, ki naj bi jo z verižno preprodajo 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra in oktobra 2007 ustvaril Bavčar.

Bavčar se je že dopoldne pisno odzval na pisanje časopisa in pravi, da kriminalisti pri njem niso imeli česa najti, ker ni nikoli nič skrival. "Poslujem samo prek enega računa, moji računi so čisti in transparentni," je poudaril.

"Prek bančnega računa poslujejo običajni ljudje tako kot jaz"
Zmotilo ga je, da so novinarji Dnevnika pisali o "najdbah" na njegovih računih. "Ko jim je Zoran Jankovič poslal ovadbo zoper mene, so šli v - banko po izpiske! Prek bančnega računa poslujejo običajni ljudje tako kot jaz. Kriminalisti pa imajo to najdbo najbrž za poseben uspeh," meni.

Izpostavil je še, da je direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek pred kratkim za medije izjavil, da je Bavčar v žep spravil 95 milijonov evrov. "Mediji so pa to objavili in kar naenkrat taka razlika - za več kot 90 milijonov." Spomnil je tudi, da je ta sredstva pridobil na podlagi tega, da se je odpovedal posrednih upravičenjem do podjetja Microtrust, in zanikal, da bi šlo pri tem poslu za vezano trgovino za delnice Mercatorja, ki naj bi Istrabenz prodal 30 milijonov pod ceno. "Najprej torej 95 milijonov, potem 30, zdaj pa skoraj tri milijone," se čudi Bavčar.

"Časopis Finance me je vprašal po računih in sem jim jih tudi poslal. Vem, da gre za velik znesek, ki pa je pridobljen zakonito," poudarja. Skladno z mnenjem davčne uprave, ki ga je pridobil pred oddajo dohodninske napovedi za leto 2007, so pokrite tudi njegove davčne obveznosti, je še dodal.

Prevzemi Pivovarne Laško in Istrabenza se obravnavajo prednostno
Znano je, da je Bavčar eden izmed obdolžencev, proti katerim je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala v ponedeljek vložila obtožnice. Skupina devetih fizičnih in šestih pravnih oseb naj bi bila vpletena v menedžerske prevzeme Pivovarne Laško in koprskega Istrabenza, med obdolženci pa je tudi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot.

Predstavnica za odnose z javnostjo ljubljanskega okrožnega sodišča Tanja Glogovčan je dejala, da je sodišče obdolžencem že poslalo obtožnice. Po njenih besedah se zadeva obravnava prednostno zaradi zahtevka za zamrznitev premoženja nekaterim obdolžencem. Več naj bi bilo po njenih besedah znano na začetku prihodnjega tedna, ko naj bi dobili povratnice o vročitvi obtožnic.

Bavčar: Moji računi so transparentni