V Sloveniji smo v Zasavju premog že opustili. Foto: Reuters
V Sloveniji smo v Zasavju premog že opustili. Foto: Reuters

Optimistično gledano, se bo Teš zaprl leta 2029, je ocenil Šolinc, ki pa ga skrbi, da bo to že v letu 2024.

V Sloveniji pravičen prehod s premoga oz. nadzorovan izstop lovimo za rep, tako kot Bolgarija, je v spletni razpravi na temo energetskega prehoda savinjsko-šaleške regije, ki jo je organizirala medijsko-založniška hiša Montel Energetika.NET, dejal generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Šolinc.

Članice EU-ja, ki so začele izstopati iz premoga, med drugi Združeno kraljestvo pred 20 leti, pa tudi Nemčija, Španija, Češka, Slovaška, Madžarska, se po Šolinčevih besedah gredo pravočasen prehod že deset let in so imele dovolj časa.

V Sloveniji smo v Zasavju premog že opustili in nekakšno prestrukturiranje regije že izvedli, ne pa v celoti, zato tudi je Zasavje del nastajajoče nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij.

Šolinca skrbi, da bodo razmere prisilile Teš v ustavitev že leta 2024. Foto: BoBo
Šolinca skrbi, da bodo razmere prisilile Teš v ustavitev že leta 2024. Foto: BoBo

Razmere na trgu bi lahko vodile v predčasno zaprtje

V savinjsko-šaleški regiji pa bo po besedah Šolinca gospodarski položaj zaradi cene kuponov ogljikovega dioksida prisilil Termoelektrarno Šoštanj (Teš) k temu, da se bo ustavila bistveno prej kot leta 2033, 2038 ali 2042, ki so letnice, ki so v strategiji vključene v različnih scenarijih.

"Po moje se prepiramo okoli oslove sence, ali bi zaprli Teš leta 2033 ali 2038, ker ga bodo razmere na trgu prisilile, da se bo zaprl, optimistično rečeno, leta 2029, pa me zelo skrbi, da bo to že leta 2024," je dejal Šolinc.

Po njegovih besedah se za nazaj ne da nič spremeniti. "Cene kuponov so takšne, kot so, mi kot ministrstvo se trudimo z različnimi mehanizmi na eni strani zapirati Teš, na drugi strani pa do takrat, ko bo obratoval, mu pomagati, da bo lahko obratoval," je dejal Šolinc, ki je bil kritičen tudi do vpletenih v dogajanje, saj meni, da če bi "se vsak ukvarjal s tistim, za kar je pristojen", bi po njegovih besedah veliko lažje našli kakšen kompromis in zagotovili to, da bi bil prehod, kolikor je sploh še mogoče v tem kratkem času, res pravičen.

Glede osnutka nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij pa je Šolinc povedal, da so v javni razgrnitvi strategije in okoljskega poročila dobili ogromno pripomb in da zdaj pripravljajo verzijo strategije, ki bo vse to vključevala. To spremenjeno strategijo bodo nato poslali na okoljsko ministrstvo, od katerega nato pričakujejo odločbo o okoljski sprejemljivosti strategije. Zatem gre različica strategije naprej v medresorsko usklajevanje na vlado do sprejetja.