Kodeks naj bi pravičneje uredil odnose v prehranski verigi, kamor so vključeni kmet, živilska industrija in trgovina. Foto: MMC RTV SLO
Kodeks naj bi pravičneje uredil odnose v prehranski verigi, kamor so vključeni kmet, živilska industrija in trgovina. Foto: MMC RTV SLO
Bo kodeks znižal marže trgovcev?

Kodeks naj bi pravičneje uredil odnose v prehranski verigi, kamor so vključeni kmet, živilska industrija in trgovina. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da se zaradi napovedi po uveljavitvi kodeksa, trgovci ne bodo odrekli delu zaslužka. Pravi, da je kodeks le češnja na torti, mi pa še torte nimamo. "Pri nas večina podjetij zadev, ki jih definira na primer angleški kodeks, ne razume kot kršitve."

Mariča Lah, predsednica trgovinske zbornice tako pojasnjuje, da trgovci na prvo mesto postavljajo delovanje trga, ki je po njenem mnenju najboljši regulator in definira razmerja med posameznimi členi v verigi. Kodeks po njenih besedah v ta razmerja ne sme posegati, je pa lahko zapis dobre poslovne prakse.

Živilci naj se uprejo izsiljevanju trgovcev
Ker se trgovci zavedajo, da slovenska živilska podjetja težko prodrejo na tuje trge, jih stiskajo bolj kot tuje dobavitelje. Poleg marž zahtevajo tudi številne popuste, na primer za ohranitev raznolikosti izdelkov, za računalniško izmenjavo podatkov, za oblikovanje porabe, za redistribucijo, če ni neposredne dostave, pa tudi redne popuste, super popuste, dodatne super popuste za hitro pokvarljivo blago, prispevek za humanitarne dejavnosti.

Kuhar pojasnjuje, da so kršitve pri nas že tako velike, da jih kodeks ne more več popraviti. Rešiti jih mora zakonodaja, a pri tem Kuhar nima v mislih zakona o maržah, ker v prostem gospodarstvu to ni mogoče. Drugačnega mnenja je minister za kmetijstvo Dejan Židan, saj kmetijsko ministrstvo že pripravlja zakon, ki bi omejil marže, če s kodeksom ne bo uspeha. Podobne zakona že imajo na Madžarskem, Češkem, v Rusiji in Romuniji.

Lahova ob tem pravi, da se boji, da bodo zakonsko predpisane marže dvignile maloprodajne cene in ne nasprotno. Kuhar ob tem opozarja, da je velik lastnik največje trgovske družbe država, trgovci pa so zelo zadolženi. Mercator ima tako na primer za skoraj milijardo evrov dolgov in če bi se zgodilo omejevanje marž, bi lahko sledil kolaps.

A je ob koncu treba povedati, da so za nastale razmere krivi tudi živilci, ki si "skačejo v zelje", namesto da bi se povezano uprli izsiljevanjem trgovin, pa je za TV Slovenija poročala Brigita Jeretina.

Židan: Nadzora ni, ker so marže poslovna skrivnost
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan sicer ob tem opozarja, da nadzora nad maržami ni, ker so poslovna skrivnost. "V tem trenutku nimamo nadzora niti nad valutami plačil, ker so poslovna skrivnost, niti nad poslovnimi praksami, bonitetnimi sistemi, a ne govorimo posameznih slovenskih maržah," je opozoril minister. Izpostavil je še, da je v prehranski verigi prisoten strah, kar je samo po sebi znak, da je nekaj narobe. Prepričan je, da bi kodeks marsikaj razrešil.

Ob tem Židan še dodaja: "Moti pa nas, ker nimamo podatkov, ker se skrivajo pod poslovnimi
skrivnostmi, motijo nas plačilni roki, pomembno nam je, da so marže primerljive maržam v srednji Evropi. Napredek bi bil, če bi bile marže vidne potrošnikom."

Bo kodeks znižal marže trgovcev?