Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za opravljanje dela na področju zdravstva in oskrbe je praviloma pogoj zaključena srednja šola ustrezne smeri ali študij na ustrezni smeri, pogosto višji letniki. Med poletjem je kader za pomoč v zdravstvu lažje zagotavljati, preostale mesece je zunaj večjih krajev pričakovati pomanjkanje študentskega kadra. Na področju prevozništva veljajo določene omejitve glede dela študentov.

Sorodna novica Avtoprevozniki opozarjajo na možnost motenj v oskrbi

Poleg tega je to delo med študenti manj priljubljeno. Ti se ob veliki ponudbi preostalih prostih del raje odločijo za kaj drugega. Kaj to pomeni? "Mislim, da študentsko delo v tem obdobju ne pokrije te dejavnosti v celoti," je dejala Dunja Kaloh Mom s Študentskega servisa Maribor.

Ponudba del je že dosegla raven iz predkoronskega leta 2019. Delodajalci iščejo študente za delo v gostinstvu, proizvodnji, za pomoč pri prodaji, nalaganju na police ... "Se pa opaža trend naraščanja povpraševanja v informatiki oziroma računalništvu. V zadnjem času je veliko povpraševanje po študentih, ki preverjajo PCT-pogoj".

Študentom poleg urne postavke pri izbiri dela največ pomeni, da lahko uskladijo delovne in študijske obveznosti. "Zelo pomembno jim je tudi, če ocenijo delodajalca kot neko priložnost za nadaljnji karierni razvoj. Pa tudi, ali ima delodajalec prakso zaposlovanja študentov, ki pri njih delajo pri projektih tudi že v času študija," je izjavila vodja razvoja kadrov na e-študentskem servisu Katarina Bremec Slanič.

Povprečna urna postavka za študente znaša sedem evrov bruto, najvišja – torej za študente, ki jih najbolj primanjkuje – pa 10 evrov bruto.