Foto: Reuters
Foto: Reuters

S Študentske organizacije sporočajo, da so pričakovali, da bo študij na fakultetah potekal že ob rdeči stopnji epidemije, ki za vso državo nastopi v ponedeljek. Na fakultetah bodo lahko za zdaj potekali samo izpiti in seminarji do deset ljudi.

Študenti so se s predstavniki vlade sicer dogovorili za okrepljene programe psihološke podpore. S predlogi o dodatni finančni pomoči pa niso bili uspešni.

Predstavniki ministrstva za zdravje pa so obljubili, da bodo za študente omogočili obvezno brezplačno samotestiranje na novi koronavirus, kot je to predvideno za učence in dijake.

Kaj samotestiranje pomeni za študente? Bo to tudi pogoj za bivanje v domovih? "Danes smo se sešli tako s predstavniki študentov kot različnih ministrstev. Eden od predlogov je bil tudi, da bi bil hitri test pogoj za bivanje v domovih in udeležbo na vajah. To je predlog, ki je še v fazi usklajevanja. Odprte so različne možnosti, niso še dokončne," je na novinarski konferenci pojasnila vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar.

Sorodna novica Duševnih stisk študentov je vedno več, vsak četrti razmišlja o samomoru

Skrb vzbujajo podatki o depresivnosti med študenti

Študenti pravijo, da težko razumejo, da se izobraževalni proces lahko izvaja na osnovnih in srednjih šolah tudi v trenutnih epidemičnih razmerah, na fakultetah pa ne. Ob tem so izpostavili katastrofalne podatke iz nedavne raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje o duševnem zdravju študentov med omejitvijo gibanja. Med drugim so ugotovili, da je kar 89 odstotkov študentov depresivnih in anksioznih. Več je tudi zlorab alkohola in psihoaktivnih snovi.

Direktorat za visoko šolstvo je na sestanku s ŠOS-om potrdil, da bodo takoj pristopili k reševanju problematike duševnega zdravja.

Ministrstvo "ne kaže niti interesa za izboljšanje socialnega položaja mladih"

Predstavniki študentov so dejali, da jih skrbi odziv ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri reševanju socialne problematike študentov. Ta teden so namreč zavrnili povračilo manjkajočega prihodka zaradi prepoznega dviga minimalne urne postavke za opravljeno študentsko delo, s čimer ministrstvo po njihovih besedah nasprotuje uresničitvi sklepa, ki ga je sprejel državni zbor. Pravijo, da so na ministrstvu zavrnili tudi vse druge njihove predloge. "Ministrstvo tako ne kaže niti najmanjšega interesa za izboljšanje socialnega položaja mladih," so zapisali v ŠOS-u.

"Ob takšnem ravnanju po enem letu zaprtih fakultet, skoraj 30-odstotnem padcu obsega študentskega dela v zadnjih 12 mesecih, minimalni pomoči študentski populaciji skozi protikoronsko zakonodajo je pričakovano, da je raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje SI-PANDA pokazala, da vsak četrti mladi med 18. in 29. letom kaže tveganje za pojav resnih depresivnih motenj. Ključna razloga sta pomanjkanje socializacije in slabšanje materialnega položaja," so še prepričani v študentski organizaciji.