Blaž Brodnjak je od februarja začasno vodil NLB. Foto: BoBo
Blaž Brodnjak je od februarja začasno vodil NLB. Foto: BoBo
false
Na ministrstvu za finance so povedali, da je bila v sodelovanju s finančnim svetovalcem pri prodaji deleža v NLB-ju Deutsche Bank sprejeta odločitev, da se prva predstavitev javne ponudbe delnic NLB-ja odloži. Vendar po njihovih ocenah ni ogrožena umestitev delnic na trg konec leta. Foto: Borut Živulović/BoBo
NLB ima novo vodstvo

Poleg Brodnjaka in Pelleja sta v upravi še Nemec Andreas Burkhardt in Avstrijec Archibald Kremser. Vsem članom uprave so nadzorniki podelili petletni mandat. Uprava največje slovenske banke je s tem popolnjena in z enotnim mandatom, kar "prinaša umiritev in stabilizacijo korporativnega upravljanja NLB-ja, ki je ključnega pomena za nadaljevanje uspešnega poslovanja banke".

Imenovanje novega vodje NLB-ja in dopolnitev uprave se je sicer pričakovala na skupščini banke, na kateri bi SDH kot upravljavec 100-odstotnega državnega deleža v banki po aprilskem odstopu februarja imenovanih Antona Macuha, Antona Ribnikarja in Janka Gedriha, ki je močno odmeval v javnosti, imenoval tri nove nadzornike.

Priprave na prodajo NLB-ja
Po napovedih SDH-ja naj bi kmalu sprejeli to odločitev, saj je pred upravljavcem državnega premoženja in banko velik izziv prodaje prek javne ponudbe delnic (IPO). SDH namreč nadaljuje priprave na postopek prodaje NLB-ja, čeprav je brexit povzročil povečano nestabilnost na finančnih trgih.

"Slovenski državni holding (SDH) se je po brexitu skupaj s finančnim svetovalcem Deutsche Bank odločil, da se načrtovane predtrženjske dejavnosti (non-deal road-show), ki so bile načrtovane v juliju, prestavijo na poznejše obdobje, ko se bo stanje na finančnih trgih umirilo," so sporočili iz SDH-ja.

Časovnica predvidenih dejavnosti postopka prodaje NLB-ja po metodi javne ponudbe delnic (IPO) pa ostaja nespremenjena. Tako bodo v tem času opravljena nekatera načrtovana srečanja s potencialnimi mednarodnimi institucionalnimi investitorji (cornerstone investors) z namenom ohranjanja in spodbujanja njihovega interesa.

Na ministrstvu za finance so povedali, da je bila v sodelovanju s finančnim svetovalcem pri prodaji deleža v NLB-ju Deutsche Bank sprejeta odločitev, da se prva predstavitev javne ponudbe delnic NLB-ja odloži. Vendar po njihovih ocenah ni ogrožena umestitev delnic na trg konec leta.

"Delniški trgi so se negativno odzvali na izid referenduma o članstvu Velike Britanije v EU-ju. Še posebej občutljivi so trgi prvih javnih ponudb delnic (IPO)," pravijo na ministrstvu in dodajajo, da odstop predsednika uprave SDH-ja Marka Jazbeca "sicer predstavlja dodatno negotovost v privatizacijskem procesu NLB-ja, ki ga lahko zmanjša samo hitra in ustrezna popolnitev uprave SDH-ja".

Na to, da bi morali privatizacijo NLB-ja ustaviti, so vlado pred kratkim pozvali društvo Sloga, Sindikat delavcev trgovine in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Po njihovem mnenju ta poteka v najbolj neprimernem času. "Če omenim samo brexit in prodajo v Cityju, kjer delnice najbolj padajo - sploh se ne ve, ali se bo NLB prodajal v Cityju ali se bo prodaja izvajala v Frankfurtu. To je najbolj neprimeren čas za prodajo," je opozoril sekretar Sindikata delavcev trgovine Ladislav Rožič.

NLB ima novo vodstvo