Ker predsednik vlade ni poklicana oseba, ki bi morala vedeti za cenovno občutljive informacije, je ATVP ovadil predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca in Gorenje. Foto: BoBo
Ker predsednik vlade ni poklicana oseba, ki bi morala vedeti za cenovno občutljive informacije, je ATVP ovadil predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca in Gorenje. Foto: BoBo
Gorenje
Cena delnice Gorenja je bila aprila štiri evre, danes pa znaša že osem evrov. Foto: BoBo

Potem ko so konec julija v Gorenju priznali, da japonski koncern Panasonic pri njih opravlja skrbni pregled, kar so z odlogom sporočili tudi Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), je nato prišla v javnost informacija, da je prvi mož Gorenja Franjo Bobinac s tem v neformalnem pogovoru seznanil tudi premierja Mira Cerarja, ne pa javnosti ali delničarjev.

Nihče sicer ne dvomi, da je podatek o dejavnostih in namerah Panasonica ostal zaupen, a Cerar bi navsezadnje lahko notranjo informacijo tudi razširil in nekdo bi se z njo okoristil. Premier kljub svoji funkciji ni poklicana oseba, ki bi morala vedeti takšne informacije, zato je ATVP kazensko ovadil Bobinca.

A pomembneje je, ali bo agenciji uspelo priti na sled skrivnostnim kupcem Gorenjevih delnic, ki jim je od aprila do julija cena nenavadno poskočila za več kot polovico, aprila je cena delnice znašal štiri evre, julija pa že osem. Vprašanje je, kdo je delnice od aprila kupoval prek skritih računov na tujih bankah? Kaj je vedel? Je čakal na Panasonicov prevzem, ko bi delnica poskočila in bi dobro zaslužil?

Postopek bo dolgotrajen
Namestnica direktorja ATVP-ja Anka Čadež je povedala: "Agencija pač preverja, kdo so imetniki, za katere so delnice na teh fiduciarnih računih. Ker pa so to tudi tuje banke, moramo stopiti v stik s tujimi nadzorniki, kar pa zahteva nekaj več časa."

Postopek ATVP-ja bo verjetno dolgotrajen, fiduciarnih računov, ki jih mora preveriti, je ogromno. V primeru Etola so na podatke Izraelcev čakali več kot leto dni.

To, da je Gorenje odložilo objavo informacije, da Japonci opravljajo skrbni pregled, pa je utemeljeno in ni sporno, pravi Čadeževa. "Ko pa je postalo očitno, da informacija ni več zaupna, je Gorenje to takoj objavilo in se odzvalo v skladu z zakonom," dodaja Čadeževa.

Če ATVP na koncu ugotovi zlorabo notranjih informacij v Gorenju, lahko izreče globo ali poda kazensko ovadbo. Še noben podoben sodni postopek ni končan.