Tudi Laško bi se znalo znajti v rokah tujega kupca. Foto: MMC RTV SLO
Tudi Laško bi se znalo znajti v rokah tujega kupca. Foto: MMC RTV SLO

Delničarji laškega pivovarja bodo jutri na skupščini odločali o združitvi vseh družb znotraj skupine Pivovarna Laško v koncern, pišejo Finance. Ta odločitev je zlasti pomembna za morebitno prodajo Laščanov, saj je od tega odvisno, ali se bo skupina prodajala po kosih ali v koncernu.

Združitvi v koncern nasprotuje zlasti NLB, ki ima svoja posojila Pivovarni Laško zavarovana z deležem v pivovarni Union. A NLB in Banka Celje – skupaj imata 26,8-odstotni lastniški delež v laški pivovarni – jutri ne moreta glasovati, ker so njuni glasovi zamrznjeni. Prek zaplemb delnic Infondu Holdingu pa so druge banke lastnice še 27,6 odstotka Laščanov.

Banke zdaj razmišljajo o izpodbojnih tožbah, za katere pa še preverjajo, kakšne so sploh pravne možnosti vložitve.

Prodajajo lahko le banke
Le banke imajo tako več kot 50-odstotni delež, ki bi ga lahko prodale v svežnju, prodaji pa bi se lahko verjetno priključilo še nekaj drugih lastnikov, med njimi tudi Kad , ki ima 7,2 odstotka Laškega.
V javnosti so se informacije o prodaji skupine Laško sicer pojavile že pozimi (med kupci so bili najmočnejši namigi o Heinekenu in Carlsbergu in zasebnem naložbenem skladu CVC Capital Partners, zanimali pa naj bi se tudi drugi skladi).
Poleg tega bodo lastniki pivovarne odločali tudi o povečanju kapitala do 100 odstotkov, a v NLB nasprotujejo tudi temu, češ da bi lahko Laško svoje naložbe prodalo. Delničarji bodo glasovali tudi o dveh novih nadzornikih, še piše časnik.