Bo po silovitem padcu gospodarske dejavnosti in hudih pretresih na delniških trgih sledil hiter odboj? Delniški indeksi na razvitih borzah to že nakazujejo – Dow Jones se je od dna odbil že za 24 odstotkov. Foto: EPA
Bo po silovitem padcu gospodarske dejavnosti in hudih pretresih na delniških trgih sledil hiter odboj? Delniški indeksi na razvitih borzah to že nakazujejo – Dow Jones se je od dna odbil že za 24 odstotkov. Foto: EPA

Kolesje svetovnega gospodarstva se je zataknilo kot še nikoli, vlade in centralne banke sicer dolivajo olja v obliki še nevidenih denarnih spodbud, toda naivno je pričakovati, da bo stroj kmalu po koncu omejitev gibanja spet tekel pri polnih obratih. Podjetja ne bodo več toliko vlagala, potrošniki bodo previdnejši, države pa svojega že tako visokega dolga tudi ne bodo mogle povečevati do onemoglosti. Samo v ZDA znaša dolg že 23,9 bilijona dolarjev, Goldman Sachs pa predvideva, da bo proračunski primanjkljaj v največjem svetovnem gospodarstvu letos dosegel 3,6 bilijona, kar je neverjetnih 17,7 odstotka BDP-ja.

Videti je, da bo šlo za recesijo I: za navpično črto, ki predstavlja strmoglavljenje finančnih trgov in realnega gospodarstva.

Nouriel Roubini

Šok večji kot med veliko depresijo
Mednarodni denarni sklad je posvaril pred hujšo recesijo, kot je bila tista po svetovni finančni krizi leta 2008. Podobno meni tudi ekonomist Nouriel Roubini, ki je napovedal krizo 2008. Roubini ugotavlja, da je šok trenutno večji kot med veliko depresijo in krizo 2008 in da se je to, kar se je takrat zgodilo v nekaj letih, tokrat zgostilo v samo tri tedne. Vsi dejavniki agregatnega povpraševanja: poraba, naložbe in izvoz so doživeli prosti pad. Verjetnost, da bi doživeli hitro okrevanje v obliki črke V, kot je marca kot verjetno različico omenjala nekdanja guvernerka Feda Janet Yellen, se zdi Roubiniju utopična.

Navpična črta, ki predstavlja strmoglavljenje
"Bojim se, da se bo razpletlo slabše. Krčenje, ki bo sledilo, ne bo prineslo niti recesije v obliki črke V ali U niti v obliki črke L (strm padec, ki mu sledi stagnacija), ampak je videti, da bo šlo za recesijo I: za navpično črto, ki predstavlja strmoglavljenje finančnih trgov in realnega gospodarstva." Roubini zagovarja obsežne fiskalne spodbude, tudi helikopterski denar (ta je v ZDA že postal realnost), in pričakuje, da bodo proračunski primanjkljaji v razvitih gospodarstvih presegli 10 odstotkov. "Samo posamezne države imajo dovolj velike bilance, da lahko preprečijo kolaps zasebnega sektorja."

Bullard: Gre za posebno četrtletje
Bolj optimističen je James Bullard, predstavnik Feda iz St. Louisa. Bullard poudarja, da gospodarstvo ni v prostem padu in da je treba upoštevati izjemne okoliščine, ki jih je povzročil novi koronavirus: "S samim gospodarstvom ni nič narobe," je povedal Bullard in dodal: "Gre za posebno četrtletje. Če bomo potegnili prave poteze, bo vse v redu, ko virusa ne bo več in bomo šli vsi spet nazaj na delo." Fedova podružnica v St. Louisu sicer predvideva, da bi lahko zaradi zaprtja precejšnjega dela gospodarske dejavnosti delo izgubilo do 47 milijonov Američanov, s čimer bi stopnja brezposelnosti poskočila na 32 odstotkov. To je celo višja številka kot med veliko depresijo.

Fed je obresti hitro znižal na ničelno raven in začel obsežne odkupe (tudi podjetniških) obveznic, s čimer doliva denar v finančni sistem in skrbi za nizke tržne obrestne mere. Foto: Reuters
Fed je obresti hitro znižal na ničelno raven in začel obsežne odkupe (tudi podjetniških) obveznic, s čimer doliva denar v finančni sistem in skrbi za nizke tržne obrestne mere. Foto: Reuters

Dow Jones se je od dna odbil že za 24 odstotkov
Wall Street je ta teden, čeprav v ZDA zaradi pandemije preživljajo hude čase, ki jih oblasti primerjajo z 11. septembrom, optimistično razpoložen. Včeraj je delniški indeks Dow Jones (22.679 točk) poskočil kar za 1.627 točk oziroma za več kot sedem odstotkov, z 19-odstotno rastjo so blestele predvsem Boeingove delnice. Vlagatelji so bili veseli predvsem podatka o nižjem število novokuženih in verjamejo, da na koncu (sicer dolgega predora) res sveti luč. Od 23. marca, ko so bile delnice v povprečju najnižje po novembru 2016, je Dow Jones pridobil že 24 odstotkov.