Ponudniki stanovanj na portalu Airbnb lahko oddajo največ 15 ležišč. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Ponudniki stanovanj na portalu Airbnb lahko oddajo največ 15 ležišč. Foto: freedigitalphotos.net
false
Točka preloma je na sporedu vsako sredo ob 20.15 na 3. programu TV Slovenija. Foto: Televizija Slovenija

Rezultati letošnje turistične sezone so spodbudni. V sedmih mesecih so našteli 5 milijonov in pol prenočitev, kar je osem odstotkov več kot lani. Dve tretjini prenočitev prispevajo hoteli, drugo manjši ponudniki turističnih namestitev. Zasebni sobodajalci so vse večja konkurenca hotelirjem po zaslugi spletnih portalov, ki omogočajo oddajo in najem zasebnih stanovanj, najbolj priljubljen je ameriški Airbnb. Ta se je iz zagonskega podjetja prelevil v tehnološki imperij, vreden 23 milijard evrov, živi od provizij, v njegovo mrežo pa je vključenih milijon in pol turističnih namestitev v 190 državah.

V Sloveniji ima Airbnb okoli 3000 ponudb, njihovo število pa strmo narašča, saj je z občasnim oddajanjem stanovanj turistom mogoče zaslužiti precej več kot s klasičnim najemom. Airbnb samo v Ljubljani oglašuje 800 stanovanj, v register kategoriziranih stanovanj za oddajo pa je po podatkih Zavoda za gostoljubnost slovenskih domov vpisanih le 177 sobodajalcev. Po podatkih direktorja zavoda Uroša Bude kar 80 odstotkov spletnih ponudnikov opravlja delo na črno, država je prikrajšana za davke, prestolnica pa za turistično takso v višini 40 tisoč evrov na leto. Gre za nelojalno konkurenco, opozarjajo hotelirji, in pritisk na nižanje cen njihovih storitev, hkrati pa to vpliva na dvig cen klasičnih stanovanjskih najemnin.

Zakonito oddajanje stanovanj po spletu otežujejo birokratske ovire
Ponudniki stanovanj na portalu Airbnb se morajo po zakonu o gostinstvu vpisati v poslovni register, opraviti kategorizacijo stanovanja, pridobiti uporabno dovoljenje, soglasje 75 odstotkov etažnih lastnikov, goste prijaviti policiji, plačati davke in turistično takso in se registrirati kot zavezanci za DDV. A to še ni vse - oddajo lahko največ 15 ležišč največ 5 mesecev na leto. Za pridobitev vseh soglasij in dovoljenj porabi občasni sobodajalec 4 mesece, lahko pa stanovanje oddaja po stanovanjskem zakonu, v tem primeru mora z gostom - tudi če je enodneven - skleniti najemno pogodbo.

Vasja Veber, ki želi na Airbnb-ju svoje stanovanje oddajati turistom po zakoniti poti, je s podporo somišljenikov na vlado naslovil pobudo za poenostavitev postopkov, med drugim predlaga ukinitev obveznega soglasja etažnih lastnikov, vzpostavitev enotnega portala za prijavo gostov, prodajo letnih vavčerjev za obračunavanje DDV-ja in turistične takse. Ustanovljena je tudi medresorska skupina petih ministrstev, ki naj bi poskrbela za deregulacijo togih predpisov. Če želimo, da bo Slovenija odprta turistična država, je treba oddajanje sob in stanovanj tudi na spletu prilagoditi in poenostaviti, tako da bodo vsi delovali zakonito in imeli od tega korist, vključno s turisti, pa dodaja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič.

Več o zagatah in rešitvah spletnega oddajanja zasebnih stanovanj turistom v oddaji Točka preloma na 3. Programu TV Slovenije z Janjo Koren ter gostoma Evo Štravs Podlogar z Direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo in Vasjo Vebrom, pobudnikom sprememb zakonodaje:

Točka preloma: Spletno oddajanje počitniških stanovanj
Točka preloma: Spletno oddajanje počitniških stanovanj