V NLB-ju so konec marca več kot štiri tisoč zaposlenim izplačali regres v višini 1.565 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO
V NLB-ju so konec marca več kot štiri tisoč zaposlenim izplačali regres v višini 1.565 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO
(Ne)upravičeni regresi v NLB-ju

V NLB-ju so konec marca več kot štiri tisoč zaposlenim izplačali regres v višini 1.565 evrov bruto, kar je banko stalo približno 6,3 milijona evrov. Za regres bančnih uslužbencev so v banki tako odšteli kar 2,6 odstotka 243-milijonske dokapitalizacije, piše zurnal.24.si.

Ministrstvo: Pričakujemo, da bo nadzorni svet ukrepal
Na ministrstvu za finance so povedali, da so poslovne odločitve sicer v pristojnosti uprav in nadzornikov, dodajajo pa, da gre pri izplačilu regresa v NLB-ju za “neodgovorno in nesmotrno odločitev uprave banke, saj je bila banka tudi zaradi slabih poslovnih rezultatov dokapitalizirana”. Na ministrstvu zato pričakujejo, da bo nadzorni svet ukrepal.

Na SŽ-ju regres višji kljub "grožnji" stečaja
Poslanci bodo odločali o finančnem vložku v Slovenske železnice, ki znaša 134,3 milijona evrov in ga bo država družbi nakazovala v petih obrokih do leta 2016. Direktor SŽ-ja Goran Brankovič je še pred dvema mesecema opozarjal, da bo šel SŽ v stečaj, če denarja ne bo dobil.

Njihov regres pa bo za 334 evrov bruto višji od minimalnega; zanj bodo Slovenske železnice letos porabile kar 7,3 milijona evrov, kar je približno četrtina letnega obroka, ki ga pričakujejo od države.

Podjetjem "manjka občutek za higieno"
Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik meni, da upravam podjetij v večinski državni lasti “manjka občutek za higieno”. Prepričan je, da se, če bi država dokapitalizacijo pogojevala s spremembo tovrstne prakse, takšna izplačila ne bi dogajala.

Andraž Grahek iz KD Skladov pa dodaja, da ima "država vzvod moči in lahko namigne upravi in nadzornemu svetu, da ni pripravljena vlagati denarja, dokler ni ambicioznejšega rezanja stroškov v podjetju”.

Podjetja morajo sicer delavcem do 1. julija izplačati regres vsaj v višini minimalne plače, to je 748 evrov bruto. Regres v javnem sektorju bo letos znašal 692 evrov bruto.

(Ne)upravičeni regresi v NLB-ju