Smučišče v Kranjski Gori je prvič po 10 letih poslovalo z izgubo. Foto: BoBo
Smučišče v Kranjski Gori je prvič po 10 letih poslovalo z izgubo. Foto: BoBo



"Minulo zimo želimo v Kranjski Gori vsi čim prej pozabiti,"
je povedala vodja trženja v RTC-ju Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc in pojasnila, da so imeli 40 odstotkov manj smučarjev in prihodkov v primerjavi s prejšnjo smučarsko sezono. Lani je podjetje zato prvič v zadnjih 10 letih poslovalo z izgubo, in sicer je ob 3,75 milijona evrov prihodkov ustvarilo 300.000 evrov izgube.
Tudi letos pričakujejo izgubo, saj so samo januarja izgubili več kot 70 odstotkov načrtovanih prihodkov. Februarja je žičnice prizadela še izguba prihodkov zaradi žleda.

Bo poleti bolje?
V podjetju računajo na boljšo poletno sezono, ki se je začela 26. aprila, ko so vzpostavili tudi poletno sankališče, čeprav je bil v višjih legah smučišča še sneg. V zadnjih letih v poletni sezoni ustvarijo med 7 in 10 odstotkov zimskih prihodkov.

"Z novimi proizvodi si želimo povečati promet tudi med poletno sezono. Ko bomo poleti uspeli realizirati okrog 30 odstotkov zimske realizacije, bodo tudi razmere v podjetju RTC Žičnice Kranjska Gora veliko lažje," je prepričana Gombočeva.

Kmalu bo treba plačati milijon
Trenutno ima podjetje okrog osem milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih posojil, posebej problematično pa je, ker v plačilo v kratkem zapade milijon evrov visoko posojilo, zato na bankah že potekajo pogovori za reprogram.

"Če bomo na bankah dosegli dolgoročni reprogram kreditov, smo sposobni tudi sami preživeti kot podjetje," je povedala Gombočeva, a dodala, da žičnice potrebujejo svež kapital za nove naložbe, ker vse od leta 2008, ko se je gradila nova štirisedežnica Kekec, ni bilo večjih vložkov za obnovo sistema, vsako leto pa bi za ta namen potrebovali vsaj pol milijona evrov.

Lahko tujci ali domačini
Zaradi lažjega delovanja podjetja si želijo, da bi v lastniško strukturo, ki je zaradi težav ŠC Pohorje negotova, vstopila lokalnoturistično gospodarstvo in lokalna skupnost. Direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav je ob tem prepričana, da bi Kranjska Gora stopila skupaj ter žičnic ne bi izpustila iz rok.

Gombočeva se ne boji niti tujih lastnikov. Vendar bi bilo pri tem pomembno, kaj bi počeli z žičniško infrastrukturo, od katere je v Kranjski Gori odvisna zimska sezona in ki pozimi posredno ustvari od 160.000 do 180.000 nočitev.