V BS-ju so glede rešitev še molčeči. Foto: BoBo
V BS-ju so glede rešitev še molčeči. Foto: BoBo



V Banki Slovenije (BS) po pisanju Dela preučujejo možnosti za sistemsko razdolžitev gospodarstva, med njimi pa je tudi rešitev po islandskem vzoru, in sicer bi se pod določenimi pogoji podjetjem s perspektivo in zdravimi jedri lahko odpisalo del bančnega dolga podjetjem.

Banke naj bi se namreč trenutno bale odpisati dolgove, saj je med njimi tudi veliko takšnih, ki so bila namenjena za prevzeme podjetij. Njihov odpis pa bi lahko v javnosti povzročil precejšen negativen odziv. Čeprav rešitev za zmanjšanje dolga v BS-ju ne komentirajo, pa so jih za časnik potrdili.

Pri tem jim bo svetoval tudi Petrusson, vodja korporativnega prestrukturiranja v islandski Landsbankinn. Na Islandiji so namreč leta 2008 po finančnem zlomu sprejeli poseben zakon, s katerim so podjetjem in gospodinjstvom omogočili delni odpis dolga, kar je na koncu znašalo okoli dve milijardi evrov.

Namestnik guvernerja BS-ja Janez Fabjan pa je ob tem opozoril, da islandskih rešitev ne moremo kar prepisati, saj na Islandiji ni bilo toliko neodgovornega lastništva, ki je bilo pri nas precej povezano tudi z zelo motno privatizacijo. Sicer pa Fabjan meni, da gre proces razdolževanja v pravo smer, zlasti pri velikih podjetjih, zatika pa se pri malih in srednjih, kjer so težave predvsem v medsebojnih terjatvah med podjetji. V prvih petih mesecih so podjetja zmanjšala zadolženost za 390 milijonov evrov.