Na gibanje cen stanovanj naj bi najbolj vplivala politika vlade in bank do gradbenih investitorjev ter predvsem trajnostni dohodek prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Na gibanje cen stanovanj naj bi najbolj vplivala politika vlade in bank do gradbenih investitorjev ter predvsem trajnostni dohodek prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Stanovanje
V Ljubljani naj bi bilo okoli 1.000 novozgrajenih neprodanih stanovanj, v celotni Sloveniji pa 5.000. Foto: EPA

V Ljubljani je tako treba za kvadratni meter stanovanja v povprečju še vedno odšteti okoli 2.000 evrov, novozgrajena stanovanja stanejo od 2.000 do 4.000 evrov za kvadratni meter, kar pomeni, da so se cene v enem letu znižale za od pet do deset odstokov. V okolici Ljubljane so cene nekoliko nižje, razkošnejša ljubljanska stanovanja pa ponujajo tudi za 6.000 evrov za kvadratni meter.

Nepremičnine v Ljubljani so med dražjimi v Evropi, leta 2008, ko je nepremičninski trg dosegel vrhunec, pa so nekateri za kvadratni meter stanovanja plačevali celo dvakratnik ali štirikratnik svoje plače.

V Ljubljani okoli 1.000 novozgrajenih neprodanih stanovanj
Igor Blažina
iz zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju je dejal, da menijo, da bodo cene najverjetneje še drsele navzdol, drastičnih padcev pa ne pričakujejo. Zoran Maradon iz nepremičninske agencije Metropola opozarja, da se na trgu nepremičnin nič ne zgodi čez noč.

V Ljubljani naj bi bilo okoli 1.000 novozgrajenih neprodanih stanovanj, v celotni Sloveniji pa 5.000, je za TV Slovenija poročala Alenka Pogačnik. Na gibanje cen stanovanj naj bi najbolj vplivala politika vlade in bank do gradbenih investitorjev ter predvsem trajnostni dohodek prebivalcev.

Andreja Cirman z ekonomske fakultete je pojasnila, da si rasti za prihodnje leto ne upa napovedati, saj je vse odvisno od percepcije trajnostnega dohodka. Glede na to, kako varno se bodo počutili ljudje, kako varne bodo njihove zaposlitve in dohodki, pa se bodo odločili za tako investicijo.