Zaradi neurij in dežja večina pšenice sodi v razred C, med krmno pšenico. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi neurij in dežja večina pšenice sodi v razred C, med krmno pšenico. Foto: MMC RTV SLO
Obupani kmetje na pomoč kličejo državo

Lanski žetvi, ki je bila ena najdražjih do zdaj, je sledila še slabša letošnja, kar je kmete, ki se od leta 2007 soočajo z zviševanjem vhodnih stroškov in hkratnim zniževanjem odkupnih cen pridelkov, dodatno prizadelo, je dejal tajnik Sindikata kmetov Slovenije Jernej Redek.

Krušna pšenica se je spremenila v krmno
Tritedensko deževje je imelo izrazito negativen učinek na letino pšenice, ki je zaradi t. i. moče v času žetve manj kakovostna in manjša. Velik del pšenice, za katero so bili kmetje prepričani, da bo odkupljen po cenah razreda krušne pšenice, je padel v razred C, ki ga odkupovalci in mlinarji enačijo s krmno pšenico, cene odkupa pa so bistveno nižje.

Kmetje na protestih obupa
Sindikat kmetov je zato že začel postopke za organizacijo protesta obupa, čeprav še ni znano, kdaj in v kakšni obliki naj bi potekali. Po besedah predsednika sindikata Romana Žvegliča bodo kmetje, če se razmere ne bodo obrnile na bolje, protestirali že jeseni. Upajo, da bodo s protestom državo opozorili na nevzdržne razmere v kmetijstvu.

"Nezadosten odziv vlade"
Kmetje poleg tega ustanavljajo tudi skupino za izhod iz krize za kmetijstvo, v katero nameravajo povabiti predstavnike nevladnih organizacij in strokovnjake s področja kmetijstva, predvsem agrarne ekonomiste. Kmetje upajo, da bodo tako dobili večjo pogajalsko moč, saj je bil vladni odziv po oceni sindikata do zdaj nezadosten. Sindikat ocenjuje, da bi z vlado lahko sedli za mizo že pred začetkom gornjeradgonskega kmetijskega sejma, ki bo konec avgusta.

Obupani kmetje na pomoč kličejo državo