Letos je v Davosu uradna tema četrta industrijska revolucija. Foto: Reuters
Letos je v Davosu uradna tema četrta industrijska revolucija. Foto: Reuters

O težavah, s katerimi se spopadajo glavne hitrorastoče države, govorijo tako rekoč vsi, ki so se zbrali v Davosu, tudi 40 povabljenih predsednikov držav in vlad. Njihovo razpoloženje je še posebej pokvarila zaskrbljenost glede upočasnjevanja gospodarske rasti na Kitajskem. Tamkajšnje oblasti so namreč ta teden sporočile, da so lani imeli 6,9-odstotno gospodarsko rast, kar je najmanj po letu 1990.

"Veliki dogodek, ki je pritegnil pozornost vseh, je razvoj na Kitajskem in še posebej to, da se rast upočasnjuje," je dejal glavni ekonomist družbe IHS Nariman Behravesh. Kitajski politiki so po njegovem mnenju naredili nekaj napak in s svojim ravnanjem še dodatno prispevali h krepitvi negotovosti. Behravesh sicer pravi, da udeleženci srečanja o Kitajski ne bodo govorili javno, ampak v ozadju. "Javni Davos je nekoliko drugačen od zasebnega," je dejal.

Za podjetnike je tveganje večje
Mednarodno podjetje Pricewaterhousecoopers (PWC) je ob začetku letošnjega foruma, katerega uradna tema je četrta industrijska revolucija, objavilo rezultate raziskave, ki jo vsako leto izvedejo med direktorji.

Ugotovili so, da jih 66 odstotkov danes vidi več tveganj za poslovanje kot pred tremi leti, le 27 odstotkov pa jih meni, da se bo rast svetovnega gospodarstva v prihodnjih 12 mesecih izboljšala. Le nekaj več kot tretjina (35 odstotkov) jih je prepričanih, da bo njihovo podjetje letos raslo, je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 1.400 direktorjev. Rezultati po ocenah PWC-ja kažejo, da so napovedi za svetovno gospodarstvo v prihodnjem letu mračne. Na povečanje negotovosti po njihovem mnenju poleg dogajanja na Kitajskem vplivajo še padec cen nafte in geopolitične napetosti.