Foto:
Foto:
Optimizem slovenskih železarn zaradi vstopa v EU.

Kot navajajo v družbi Slovenske železarne (SŽ), imata njuni jedrni družbi, jeseniški Acroni in ravenski Metal, za seboj težko leto, v katerem sta se razmeram na trgu prilagajali s povečevanjem proizvodnje in z zmanjševanjem zaposlenih.

Acroni leto končuje z 49 milijoni tolarjev dobička, predvsem na račun dobrega poslovanja v prvem polletju, medtem ko bo Metal imel konec leta okoli 70 milijonov tolarjev izgube. Že prihodnje leto pa naj bi bil pozitiven tudi Metal, napovedujejo v SŽ-ju.

Svetovna proizvodnja in poraba jekla se povečujeta
Svetovna proizvodnja in poraba jekla se iz leta v leto povečuje. Letos bo na svetu izdelanega 900 milijonov ton jekla, kar je več kot 75 milijonov ton na mesec, pri čemer pa Acroni in Metal skupaj na mesec proizvedeta 30.000 ton jekla. Razlog za razmere na trgu je močna rast kitajske proizvodnje jekla, ki je zaradi velikega povpraševanja po surovinah povzročila skok nabavnih cen, zaradi razmeroma visoke ponudbe pa hkrati pritisk kupcev na znižanje prodajnih cen.

Po besedah prvega moža jeseniškega Acronija, Vasilija Prešerna, vlada na svetovnem jeklarskem trgu, še posebej pa na evropskem, precejšnja recesija. Kljub temu so v Acroniju optimistični glede prihodnosti, pravi prvi mož jeseniške družbe, ki na to gleda predvsem skozi to, da bo Slovenija jutri del EU-ja, s čimer ji bosta omogočena še enakovrednejši pristop in obravnavanje na trgu. Glede cene električne energije v prihodnjem letu pa je Prešeren povedal, da so s holdingom Slovenskih elektrarn (HSE) že podpisali pogodbo za prihodnji dve leti, v okviru katere so se prilagodili željam proizvajalcev električne energije.