Newyorški indeks Dow Jones (32.394 točk) se je v torek znižal za 0,12 odstotka, pri čemer so se najbolj, za dobra dva odstotka, pocenile delnice American Expressa. Foto: Reuters
Newyorški indeks Dow Jones (32.394 točk) se je v torek znižal za 0,12 odstotka, pri čemer so se najbolj, za dobra dva odstotka, pocenile delnice American Expressa. Foto: Reuters

V ponedeljek je za optimistično razpoloženje poskrbela ameriška banka First Citizens z novico, da bo odkupila vsa posojila in depozite propadle Silicon Valley Bank. Poleg tega je CNBC poročal, da se je odliv depozitov iz manjših bank upočasnil. Newyorški indeks Dow Jones se je zvišal za 0,60 odstotka, vendar mu v torek ni uspelo nadaljevati rasti, čeprav se je razpoloženje ameriških potrošnikov marca zvišalo. To je objavila organizacija Conference Board, katere indeks zaupanja meri, kako potrošniki ocenjujejo obete za naslednjih šest mesecev. Indeks je tokrat (kljub padcu bank Sillicon Valley in Signature) s 103,4 porasel na 104,2 točke, medtem ko so ekonomisti pričakovali padec na 101 točko.

Sorodna novica Ameriška banka First Citizens bo prevzela propadlo Silicon Valley Bank

Pričakovati je nižjo gospodarsko rast in nižjo inflacijo
Tehnološki indeks Nasdaq je v torek drugi dan zapored izgubil pol odstotka. Donosnost dveletne obveznice se je namreč spet vrnila v območje nad štirimi odstotki, kar je že tradicionalno negativno vplivalo na predstavo delnic tehnoloških podjetij, saj je njihovo poslovanje precej odvisno od višine obrestnih mer. Fed je prejšnji teden obresti zvišal že na raven od 4,75-5,00 odstotka.

"Še vedno so v ospredju ugibanja, kakšen učinek bodo imele na trge višje obrestne mere in ali se bo pokazala še kakšna Sillicon Valley ali Credit Suisse. Ta bančni stres je trenutno malo povišan, kar bo negativno vplivalo tudi na gospodarstvo. Ker so banke pod pritiskom, bodo manj financirale podjetja, ki se zato ne bodo mogla hitro širiti in bodo zmanjšala poslovanje. To bo imelo tudi negativen vpliv na gospodarsko rast in na brezposelnost. Se bo s tem znižala inflacija, kar je v skladu z željami ameriške centralne banke," je dogajanje povzel analitik Luka Gubo iz družbe Equito.

En večji posel sprožil paniko
Potem ko so delnice nemške poslovne banke Deutsche Bank v petek za trenutek zanihale za 15 odstotkov navzdol, se je dogajanje umirilo, tečaj delnic se je v Frankfurtu v ponedeljek povzpel za dobrih šest odstotkov, v torek pa so se delnice pocenile za 1,6 odstotka. Regulatorji medtem preiskujejo petkovo trgovanje z instrumenti posojilne zamenjave (CDS), ki kažejo, kakšna je cena zavarovanja dolga za primer bankrota. Cena CDS-jev je pri Deutsche Bank dosegla štiriletni vrh, kar je nato povzročilo razprodajo DB-jevih delnic in špekulacije, da gre po poti Credit Suisse. A šlo je le za en posel s CDS-ji v vrednosti približno pet milijonov evrov. Ta trg je sicer zelo nelikviden in lahko že ena takšna stava sproži velike premike in paniko.

letošnja spremembavrednost
Dow Jones (New York)–2,3 %32.394 točk
Nasdaq (New York)+11,9 %11.716 točk
Stoxx 600 (Evropa)+4,6 %445 točk
SBI TOP (Ljubljana)+13,8 %1.190 točk
dolarski indeks-1,1 %102,4 točke
nafta brent-8,4 %78,9 USD
zlato+8,3 %1.974 USD
bitcoin

+65 %

27.320 USD

10-letna obveznica (ZDA)-29 bazičnih točk

3,57%

Sorodna novica Blaž Brodnjak: V čigavem interesu je sprožanje panike?

Slovenske banke v popolnoma drugačnem položaju kot po letu 2008
V ponedeljek je prvi mož NLB-ja Blaž Brodnjak ob robu dnevov slovenskega kapitalskega trga odločno zavrnil namige, da bi se lahko še kakšna evropska banka znašla v težavah: "To je senzacionalizem. Naši likvidnostni količniki so trikratniki zakonsko določenih. Okrepili smo tudi kapitalsko trdnost, danes je kapitalska ustreznost skoraj 20-odstotna, kar je visoko nad minimalnimi zahtevami. Tudi likvidnost je izredno robustna."

Za komentar smo prosili Luka Guba: "Po letu 2008 so bile slovenske banke v katastrofalnem stanju. Leta 2010 sem opravil analizo slovenskega bančnega sistema in so bili rezultati zelo slabi. Ko sem to objavil, sem dobil od bankirjev zelo neprijetne komentarje. Če bi zdaj postavil iste modele, bi bil položaj popolnoma drugačen. ECB in Banka Slovenije sta močno zaostrila zahteve z vidika kapitalske ustreznosti in likvidnosti, tako da Sillicon Valley Bank se v Sloveniji ne more zgoditi. Res pa je, da bi lahko v primeru recesije na bilance bank negativno vplivali stečaji podjetij, ki potem ne bi mogla vračati posojil, močno pa dvomim, da bi se ponovilo leto 2008, saj imajo banke več kapitala, tudi kakovost posojil je boljša kot takrat."