Foto: Reuters
Foto: Reuters

SVB, ki je desetletja veljal za glavnega posojilodajalca tehnološki industriji, je največja ameriška banka, ki je propadla po letu 2008.

Ameriški regulatorji so po propadu SVB-ja ustanovili enoto Silicon Valley Bridge Bank, ta pa bo šla danes v roke banke First Citizens, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so zapisali v sporočilu, je banka First Citizens "privolila v prevzem vseh posojil in nekaterih drugih sredstev". Prevzela bo tudi komitente in druge obveznosti banke Silicon Valley Bridge Bank, so dodali.

Z današnjim dnem bo 17 nekdanjih podružnic SVB-ja zaživelo pod imenom Silicon Valley Bank – enota First Citizens Bank.

Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) je v nedeljo sporočila, da transakcija zajema 119 milijard dolarjev v depozitih in 72 milijard dolarjev drugega premoženja.

Vlagatelji SVB-ja bodo avtomatsko postali vlagatelji banke First Citizens Bank, so dodali v FDIC-u, v katerem bodo še naprej skrbeli za zavarovanje vlog.

Propad banke SVB je sprožil krizo v ameriškem bančnem sistemu. Številni vlagatelji so sredstva iz bank preložili v večje institucije, ki so po njihovi oceni prevelike, da jih v morebitni krizi ne bi reševala država, še navaja AFP.

Pretresi so se razširili tudi v Evropo, kjer je švicarska banka UBS napovedala prevzem težavnega Credit Suisse. V težavah se je znašla tudi Deutsche Bank, katere delnice so se v zadnjem mesecu močno pocenile.

Kljub strahu pred svetovno krizo centralne banke nadaljujejo zaostrovanje denarne politike. Čeprav so težave bank povezane z dvigi obrestnih mer, nameravajo centralne banke v boju z visoko inflacijo tako nadaljevati.