Vegradovim delavcem je prekipelo. Foto: BoBo
Vegradovim delavcem je prekipelo. Foto: BoBo
Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič je pojasnil, da so se seznanili s tekočim poslovanjem Vegrada in da je likvidnostna situacija slaba. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad: Nadzorniki nič o stečaju

Likvidnostna situacija Vegrada je slaba, so ugotovili nadzorniki družbe. Zaposleni pa med tem nadaljujejo pred tednom dni začeto stavko. Z zahtevami se obračajo tudi na Durs.

Predsednik nadzornega sveta v odstopu Klemen Boštjančič je po seji nadzornega sveta pojasnil, da je likvidnostna situacija velenjskega gradbinca slaba in da bo uprava še ta teden opravila nekatere ukrepe in z njimi skušala priti do nekaterih sredstev.

Tovšakova kmalu brez vsakih zadolžitev
O stečaju nadzorniki po njegovih besedah niso govorili, pogovarjali pa so se o tem, ali družba izpolnjuje načrt finančnega prestrukturiranja oz. načrt, ki bo pripeljal do zaključka prisilne poravnave. "Nadzorni svet je od uprave zahteval, da takoj, ko bo ocenila, da tega načrta ni možno speljati, opravi nadaljnje postopke skladno z zakonom."

Poleg tega so obravnavali tudi vprašanje primopredaje poslov, ki še vedno ni zaključena. Čeprav namreč nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak po Boštjančičevih besedah v podjetju nima več nobenih zadolžitev, jih ima v nekaterih hčerinskih družbah, "zelo verjetno pa je po opravljeni primopredaji ne bo več v Vegradu".

Medved ne želi biti prenagljen
Na seji je prisostoval tudi predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak, ki je nadzornikom sporočil, da je položaj stavkajočih delavcev na najnižji možni točki. Prav zato so so se nadzorniki strinjali s predlogom delavcev, da naj uprava, če družba do 30. septembra ne bo zagotovila denarja za poplačilo zahtev delavcev, predlaga stečaj.

Da razume stisko delavcev, je poudaril tudi direktor Vegrada Boris Medved. "Nekaj malega nepremičnin je še, načeloma pa gre za druge vire, recimo iz naslova garancij," je dejal in dodal, da zato noče biti prenagljen pri svojih odločitvah. "Dokler ne pridemo do točke, ko bomo ugotovili, da res ne gre, se bomo pač odločili naprej." Po njegovih besedah želi uprava v prvi vrsti normalno tekoče poslovati. "V kolikor to dosežemo, se bomo pogovarjali tudi o drugih stvareh, na primer zahtevah delavcev," je zatrdil. Sklenil je z obljubo, da bo uprava, če do petka ne bo mogla zagotoviti plač, ukrepala skladno z zakonom.

Za delavce 250 sendvičev
Znano je, da delavci Vegrada zahtevajo izplačilo vseh neporavnanih obveznosti ali pa stečaj družbe. Poleg tega pa sindikalist Srečko Čater opozarja, da prispevki za socialno varnost niso bili plačani od februarja letos, zato od Dursa pričakujejo ukrepanje.

Tudi danes so se sicer številni delavci zbrali pred stavbo uprave v Velenju, neimenovani donator pa jim je po Čatrovih besedah plačal 250 sendvičev.

Zahteve stavkajočih zaostrene
Položaj v podjetju se iz dneva v dan zaostruje, saj so zaposleni ves prejšnji teden stavkali na delovnih mestih in pred stavbo uprave v Velenju. Sprva so zahtevali izplačilo avgustovske plače v celoti, zaradi vse slabšega finančnega položaja, v katerem so se znašli po večmesečnem nerednem izplačevanju plač, pa so nato stavkovne zahteve zaostrili.

Vegrad: Nadzorniki nič o stečaju