Delavci stavkajo četrti dan. Foto: MMC RTV SLO
Delavci stavkajo četrti dan. Foto: MMC RTV SLO
V Vegradu že četrti dan stavkajo

Podjetje se sicer spopada s težavami pri zagotavljanju tekoče likvidnosti, a bo v prihodnjih dneh vendarle pripravljen nabor ukrepov za izvedbo prisilne poravnave, je po sestanku s predstavniki lastnikov, bank upnic in nadzorniki povedal Medved. Kakšno je tekoče poslovanje podjetja, Medved ni želel razkriti, povedal pa je, da se obeta nekaj novih projektov in bančnih poroštev zanje. Sestanka se je udeležila tudi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, kakšna je zdaj njena vloga v družbi, pa Medved tudi ni želel razkriti.

Čater po novem za stečaj
Sindikalist Srečko Čater je pred tem dejal, da bo morala prisilna upraviteljica velenjske družbe Alenka Gril ugotoviti, da v Vegradu ni pogojev za prisilno poravnavo, ki je bila sicer uvedena 1. septembra. Smiselno se mu zdi, da Grilova zadevo preda sodišču, ki bi sklep o uvedbi prisilne poravnave umaknilo oziroma bi ga zamenjalo s sklepom o uvedbi stečaja.

Vegradovi delavci so v ponedeljek sicer dobili del avgustovskih plač, 240 evrov, direktor Boris Medved je sicer pred sestankom z lastniki in bankami upnicami zagotavljal, da bodo preostali del plač dobili do petka, po sestanku pa tega ni več želel potrditi.

Delavci nadaljujejo s stavko
Po navedbah sindikata delavci stavkajo na delovnih mestih na gradbiščih, del stavkajočih pa se vsak dan zbere tudi pred stavbo uprave Vegrada v Velenju. Doslej niso stavkali v Vegradovem podjetju Vemont, a stavko solidarnostno podpirajo, tako da se je del zaposlenih že priključil stavkajočim pred stavbo uprave.

Čater je dodal, da bo Slovenija z Bosno in Hercegovino kmalu podpisala sporazum, ki bo delavcem iz te države omogočil uveljavitev pravic iz naslova brezposelnosti, kar pomeni, da bodo nadomestilo za brezposelnost lahko prejemali tudi delavci z začasnim bivališčem.

V Vegradu že četrti dan stavkajo