Boxmarku z inovativnim sedežem dobro kaže pri preboju v letalsko industrijo. Foto: Bobo
Boxmarku z inovativnim sedežem dobro kaže pri preboju v letalsko industrijo. Foto: Bobo


"Letos in v prihodnjih letih zaradi vseh dejavnosti, ki smo jih storili doslej, pričakujemo, da bomo želi prave sadove," je napovedal direktor podjetja Marjan Trobiš, ki pa podatkov o dobičku ni želel razkriti. Lani so po njegovih besedah nekoliko zaostali pri načrtih v avtomobilskem sektorju, ki ni dosegel napovedi in pričakovanj, so pa zato posle povečali predvsem v letalski industriji.

Za letošnje leto v podjetju načrtujejo okoli od pet- do desetodstotno rast prihodkov, samo na področju poslov za letalsko industrijo pa kar za petino višjo prodajo.

Letalski sedeži glavni izziv
Eden glavnih izzivov za Boxmark je trenutno sodelovanje s Studiom Moderna pri razvoju prototipa usnjenega sedeža z inovativno vzmetjo octaspring, s katerim jim je o sklenitvi sodelovanja že uspelo prepričati svetovnega proizvajalca letal airbus, odobrenih imajo tudi dva milijona evrov evropskega denarja.

Nov sedež bo udobnejši in za 30 odstotkov lažji, kar je predvsem v letalski industriji zelo pomembno, saj med drugim pomeni tudi nižje izpuste izpušnih plinov. "Z velikimi koraki gremo naprej, saj smo zadevo plasirali tudi na trgu, ne le pri Airbusu, s katerim sicer razvijamo celotno zadevo. Pred kratkim smo v Združenih arabskih emiratih poželi veliko zanimanja, celostni pomen izdelka so prepoznali tudi pri komisiji Crystal Awards v Hamburgu, kjer smo prišli v ožji izbor za nagrado," je dejal Trobiš.

V podjetju tako računajo, da se bodo vključili v verigo serijske proizvodnje v celotni letalski industriji, kar pomeni milijonske številke. Uspeh pri omenjenem projektu pa pomenil stabilizacijo proizvodnje in mogočo širitev še v ladijsko in pohištveno panogo. Novi posli prinašajo tudi možnosti dodatnega zaposlovanja v družbi, ki že zdaj šteje 2.200 delavcev, a se bodo za zdaj osredotočili na visokokvalificiran kader, saj želijo okrepiti razvojni oddelek.