Skupno podjetje se je izkazalo kot odlična poteza. Foto: MMC RTV SLO
Skupno podjetje se je izkazalo kot odlična poteza. Foto: MMC RTV SLO
Boxmark in Talum že dobila kopico naročil

Medtem ko se večina slovenskih podjetij bori za preživetje, v Boxmarku iz Kidričevega skupaj s prav tako kidričevskim proizvajalcem aluminija Talumom načrtujejo nov smel projekt. Nekoč osredotočeni le na izdelavo prevlek za avtomobilsko industrijo, ki še zmeraj ostaja njihova glavna dejavnost, se lotevajo izdelave notranje opreme za letalsko in ladjedelniško industrijo.
Potem ko so pretekli teden na sejmu tovrstne opreme v Miamiju v ZDA poželi velik uspeh, se bodo lotili zadnjih izboljšav in poleti začeli proizvodnjo. "Gre za vrtno pohištvo iz aluminija, ki je precej lahko, in z novim izumom vodoodpornega usnja obdelane blazine. Ta kombinacija - aluminij-vodoodporno usnje - je nekaj čist novega," je pojasnil Marjan Trobiš, direktor podjetja Boxmark Leather.
Izdelek bo, kot kaže, šel za med v ladijski in pohištveni industriji v Združenih državah Amerike. Proizvodnja naj bi stekla do poletja, do jeseni pa naj bi v Kidričevem postavili že tudi novo proizvodno halo.

Vsaj 50 novih delovnih mest
"Poleti bomo zgradili 4.000 kvadratnih metrov veliko halo. Tu pričakujem sedemmilijonsko naložbo, ne samo v postavitev hale, ampak tudi v sodobne nove stroje,"
je dodal Trobiš. Zaposlili pa naj bi še najmanj 50 ljudi. Z usmeritvijo v izdelavo notranje opreme za letala, ladje in vlake ob pretežni proizvodnji avtomobilskih prevlek pa želijo zagotoviti večjo stabilnost podjetja.
"Avtomobilska industrija je industrija nihanja. In če se proda manj avtomobilov, imamo zdaj možnost to uravnotežiti, to pa pomeni varna delovna mesta," je pojasnil odločitev podjetja. V nekoč zloglasnem zaposlovalcu iz Kidričevega trenutno dela 1.936 delavcev. "Od leta 2009 do danes smo dvignili plače za 35 odstotkov, povprečna plača v podjetju je več kot 1.200 evrov," je navedel.

Kljub smelim načrtom in inovativnemu razvôjnemu oddelku v Kidričevem pa švicarski lastniki Boxmarka opozarjajo, da jih dodatne obremenitve gospodarstva z novimi davki vse bolj odvračajo od nadaljnjega vlaganja v Sloveniji.

Boxmark in Talum že dobila kopico naročil