Branko Tomažič je vodil ali nadzoroval že veliko slovenskih podjetij. Na fotografiji je v času, ko je bil na čelu igralničarja Hita. Foto: BoBo/Tina Kosec
Branko Tomažič je vodil ali nadzoroval že veliko slovenskih podjetij. Na fotografiji je v času, ko je bil na čelu igralničarja Hita. Foto: BoBo/Tina Kosec

Agencija za zavarovalni nadzor.
Nadzorni svet bo delo nadaljeval v petčlanski sestavi, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pozavarovalnice Sava, kje so odstopno izjavo Branka Tomažiča prejeli danes.

Da Tomažič ne izpolnjuje vseh pogojev za ta položaj, je agencija za zavarovalni nadzor obvestila Pozavarovalnico Sava že avgusta, končno odločitev pa je napovedala, potem ko bo od nje prejela pojasnilo o dejstvih in okoliščinah. Prejšnji teden je nato izdala odredbo, v kateri ugotavlja, da je Tomažič prenehal izpolnjevati pogoje za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta v družbi.

Dolgovi do DUTB-ja oz. Probanke
Stolček naj bi mu spodnesla prevelika zadolženost. Kot je pred časom poročal Dnevnik, mora namreč Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot pravni naslednici Probanke povrniti več kot 400.000 evrov dolga.

Probanka je pred tremi leti vložila tudi zahtevo za Tomažičev osebni stečaj, o kateri pa novogoriško sodišče še ni odločilo. Oseba, nad katero je začet postopek osebnega stečaja, v skladu z zakonom o zavarovalništvu ne more biti nadzornik zavarovalnice.

O njegovem finančnem stanju so Tomažiča spraševali tudi delničarji na skupščini konec avgusta. Takrat je zanikal, da bi bil v osebnem stečaju. "Če bi bil, bi nemudoma odstopil," je zagotovil.

Že dolgo v nadzornem svetu
Tomažič se je nadzornemu svetu Pozavarovalnice Sava pridružil leta 2009 in bil že takrat imenovan za njegovega predsednika. Znova je bil med nadzornike izbran tudi leta 2013, ko je spet postal tudi predsednik nadzornega sveta. Po njegovem odhodu ostajajo v nadzornem svetu pozavarovalnice Mateja Lovšin Herič, Slaven Mićković, Keith Morris, Gorazd Kunstek in Mateja Živec.

Zdaj mora Pozavarovalnica Sava v skladu z odredbo agencije še pred koncem novembra sklicati skupščino delničarjev.