Število brezposelnih je skokovito poraslo. Foto: BoBo
Število brezposelnih je skokovito poraslo. Foto: BoBo

Kot so sporočili z zavoda, je največ novoprijavljenih zaradi izteka zaposlitev za določen čas in odpuščanj iz poslovnih razlogov.

Januarja se je na zavod na novo prijavilo 13.200 ljudi, med katerimi je 1.301 iskalec prve zaposlitve, 2.625 je trajno presežnih delavcev in stečajnikov, 7.635 pa je takih, ki so brez dela ostali zaradi izteka zaposlitve za določen čas. Iz evidence brezposelnih se je medtem odjavilo 8.089 ljudi, od katerih se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 5.797.

Delodajalci so januarja prijavili 15.187 prostih delovnih mest, kar je šest odstotkov več kot decembra.

Manj trajno brezposelnih
Na zavodu pojasnjujejo še, da se je decembra in januarja znižal delež dolgotrajno brezposelnih, kar je posledica številnih novih prijav. Precej je porasel tudi delež starih 50 let in več, v zadnjem mesecu pa se je povečal tudi delež starih med 25 in 39 let.

Še naprej se povečujeta delež brezposelnih moških in delež trajno presežnih delavcev, delež brezposelnih zaradi stečajev pa se je zmanjšal.

Povpraševanje se je najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih
Povpraševanje po delavcih se je glede na lanski januar najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih, in sicer kar za 32 odstotkov. Prav tako se je zvišalo v gradbeništvu in trgovini, za okoli 26 odstotkov, najbolj pa se je zmanjšalo v dejavnosti poslovanja z nepremičninami, za okoli 24 odstotkov.

Brezposelnost se je januarja glede na december povečala v vseh območnih službah zavoda. Za več kot šest odstotkov se je povečala na območju Kopra, Trbovelj in Murske Sobote.