Se bosta družbi z roko v roki izkopali iz izgube? Foto: EPA
Se bosta družbi z roko v roki izkopali iz izgube? Foto: EPA

Z združitvijo bo nastal eden največjih letalskih prevoznikov, ki bo imel skupaj 419 letal, ki bodo potnike vozila na 205 destinacij.

Lastniki zdajšnje Iberie naj bi imeli v novonastali združeni družbi 45-odstotni delež, lastniki British Airwaysa pa 55-odstotnega. Tudi po združitvi, ki jo morajo potrditi še delničarji obeh družb in pristojni regulatorni organi, naj bi sicer še naprej obstajali obe zdajšnji letalski blagovni znamki.

Zdajšnji glavni izvršni direktor British Airwaysa Willie Walsh naj bi bil glavni izvršni direktor združenega podjetja, medtem ko naj bi predsednik upravnega odbora postal predsednik Iberie Antonio Vazquez.

Odpuščanja in izgube
Letalski družbi sicer že nekaj časa tičita globoko v rdečih številkah, o združitvi pa se pogajata od poletja leta 2008. Iberia je imela do zdaj v lasti deset odstotkov British Airwaysa, ta pa ima v lasti 13,15 odstotka delnic Iberie. Obe družbi sta članici letalskega združenja Oneworld.

Zaradi finančne krize je imela Iberia v letošnjem prvem polletju 165 milijonov evrov izgube, zaradi česar nameravajo do naslednjega leta ukiniti 2.200 delovnih mest in nedonosne proge.

Še slabši je položaj pri British Airwaysu. V prvem polletju poslovnega leta, med aprilom in septembrom, je imela družba 323 milijonov evrov izgube. Vodstvo namerava do konca poslovnega leta (marca 2010) zato ukiniti 4.900 delovnih mest.